Vučić: Šobajić je umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta 1Foto: Budućnost Srbije/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića. On je naveo da je sa velikom tugom primio vest o smrti „jednog od najvećih slikara našeg doba“.

„Šobajić je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta. Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života“, naveo je Vučić.

Predsednik je ukazao da je tokom decenija, Miloš svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima.

„Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije. Njegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti. Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Slikar i skulptor Miloš Šobajić preminuo je danas u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari