Vukosavljević: Laže i paralaže Aje Jung 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević reagovao je danas, na konferenciju za štampu koju je održala Aja Jung i rekako da je Jungova na neukusan način, izrekla laži na njegov račun.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U svom dobro poznatom maniru, gospođa Aja Jung je na svojoj jučerašnjoj konferenciji za medije, na neukusan način, izrekla laži na moj račun.

Sa osobom takvog rečnika i stila, koja je često u otklonu od istine i činjenica, ne bih lično polemisao, ali pošto je javno prozivala ministra, obmanjujući javnost, dužan sam da joj odgovorim.

U stavu „da se niko do sada nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre, kao aktuelni ministar kulture“, kriju se i laž i kleveta. Beogradski festival igre je u poslednje dve godine (2017, 2018) na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dobijao sredstva u ukupnim  iznosima od po 11,5 miliona dinara. Zvanične komisije Ministarstva kulture i informisanja, sastavljene od profesionalaca u svojoj oblasti, uvažavajući interese i potrebe razvoja domaće plesne scene i za sve konkursne zahteve nedovoljan budžet, Beogradskom festivalu igre dodeljivale su znatno niža sredstva, ali je Ministarstvo kulture i informisanja, imajući u vidu značaj festivala, iz skromnog diskrecionog fonda taj iznos bitno uvećavalo. Tako će biti i ove godine i gospođa Jung je s tim odlično upoznata.

Dakle, svake godine Beogradski festival igre, kao privatni projekat, od Ministarstva kulture i informisanja dobijao je iznos od oko 100.000 evra. Ako taj iznos, posebno povećan diskrecionim pravom ministra, predstavlja „gušenje Beogradskog festivala igre“ s moje strane, onda Jungova i ja ne koristimo sličnu logiku niti delimo isti društveni moral.

Naglašavam i da je to veći iznos od iznosa koje od Ministarstva kulture i informisanja dobijaju veoma značajne manifestacije čiji su osnivači grad Beograd ili Republika Srbija, poput npr. Bemusa, Festa, Sterijinog pozorja, Beogradskog džez festivala,  ali i kulturološki važnih projekata poput Nišvila, Gitar arta i drugih.

Srpska javnost ima pravo da zna da Beogradski festival igre finansiraju i Gradski i Pokrajinski sekretarijati za kulturu, i to takođe višemilionskim iznosima. Kada uz to dodamo i druge olakšice za Beogradski festival igre, kao što su popusti na iznajmljivanje sala državnih ustanova kulture, besplatan prevoz do Novog Sada i Vršca za učesnike i brojne druge goste, onda je jasno da država Srbija, a posebno Ministarstvo kulture i informisanja, veoma izdašno finansiraju jedan privatni i samim tim profitno orijentisani festival, inače veoma solidnog kvaliteta.

Ako Jungova, uprkos tome, smatra da bi država ili Ministarstvo kulture i informisanja trebalo da pokriju sve ili skoro sve troškove Beogradskog festivala igre, a da njoj kao organizatoru ostane prihod od ulaznica, onda smo bliže logici Ostapa Bendera „ideje naše, benzin vaš“, a ne razumnoj i društveno i moralno prihvatljivoj argumentaciji.

Dalje, Jungova navodi da sa mnom ima lošu komunikaciju.  Odgovor na to je takođe jednostavan. Svako ko se služi pritiscima bilo koje vrste, svako ko traži sastanke mesecima pre konkursa Ministarstva kulture i informisanja kako bi se „dogovarao“ koliko će novca da dobije, svako ko poteže za političkim i drugim vezama kako bi uticao na rad ministra, Ministarstva ili komisija Ministarstva kulture i informisanja, svako ko u medijima bez ikakvog osnova kleveće rad Ministarstva kulture i informisanja, sa mnom će imati „lošu komunikaciju“, šta god to da znači na jeziku ambicioznog menadžera, Aje Jung. Podsećam je da su svi učesnici na konkursima Ministarstva kulture i informisanja i pred komisijama u jednakom položaju i da tu činjenicu ni ona ni bilo ko drugi neće moći da promeni.

Što se tiče njene prognoze o dužini življenja i „nadživljavanja“, lišene ukusa i vaspitanja, iskreno joj želim da i njen festival i ona lično nadžive, pod tim ili nekim drugim imenima, sve druge sa kojima žele da se u tim ambicijama takmiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari