Vukosavljević u Zagrebu o kulturnoj saradnji Srbije i Hrvatske 1Foto: Ministasrtvo kulture

Ministri kulture Srbije i Hrvatske Vladan Vukosavljević i Nina Obuljen Koržinek razgovarali su danas u Zagrebu o organizovanju konferencija o Jasenovcu u Beogradu, Zagrebu i Jasenovcu, na kojima bi istoričari sa obe strane sagledali činjenice o tom logoru.

Vukosavljević se danas u Zagrebu sa hrvatskom koleginicom saglasio da je dostignut visok standard kad je reč o poštovanju nacionalnih manjina, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

„Kao dobar primer saradnje istaknuta je razmena gostovanja pozorišnih predstava, kao i uspostavljanje književno-kulturnih veza kroz razmene pisaca, a razgovaralo se i o mogućoj razmeni odabranih izložbi savremene umetnosti“, piše u saopštenju.

Navodi se i da je zaključeno da ne postoje prepreke za dalje jačanje kulturne saradnje, uz obostrano poštovanje i razumevanje.

Vukosavljević se ranije danas sastao sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem sa kojim je razmotrio mogućnosti za proširenje saradnje dve prestonice i zahvalio mu na podršci koju Grad Zagreb pruža Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta“.

U prostorijama Srpskog književnog društva „Prosvjeta“ danas su održani sastanci sa predstavnicima srpskih organizacija u Hrvatskoj – Srpskog narodnog veća, Srpskog književnog društva „Prosvjeta“, Srpskog privrednog društva „Privrednik“, Srpskog demokratskog foruma i Zajedničkog veća opština Vukovar.

„Na sastanku je bilo reči o pitanjima od značaja iz oblasti kulture za Srbe u Hrvatskoj: jačanju kulturnog amaterizma, stvaranju kulturne etnomreže, gostovanju pozorišnih umetnika iz Srbije i formiranju srpskih kulturnih centara u Zagrebu, Kninu, Rijeci i Osijeku“, navodi se u saopštenju.

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja u društvu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija posetila je srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Kantakuzina Katarina Branković“ koja je osnovana 2005. godine, a danas ima 69 đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari