Vukosavljević: Vrlina Matice Srpske što radi 180 godina u nepovoljnim uslovima 1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas javni Katalog i Atrijum u Bibilioteci Matice srpske nakon čega je prisustvovao svečanosti povodom Dana ove institucije.

Vukosavljević je istakao da je jedna od najvećih vrlina ove ustanove da, uprkos istorijski iznuđenim diskontinuitetima srpske kulturne politike i srpske kulture uopšte, i Matica srpska i njena Biblioteka već 180 godina žive i rade uglavnom u nepovoljnim istorijskim i društvenim uslovima, stoji u saopštenju za medije.

Međutim, on je sa radošću konstatovao da vreme u kome danas živimo, intelektualno i fizički, čini sve da rad, ne samo Matice srpske i Biblioteke Matice srpske, nego i drugih važnih institucija kulture u zemlji, pomaže na svaki mogući način.

„Važno je da Maticu srpsku i njenu biblioteku pamtimo, negujemo, čuvamo, ali i unapređujemo finansijski, organizacino, stručno i na svaki drugi način, a to jeste zadatak i jedna od osnovnih obaveza Ministarstva kulture i informisanja“, podvukao je Vukosavljević i dodao da se na taj način duboko klanjamo dugom trajanju i kontinuitetu jedne od najznačajnijih institucija.

On je rekao da svako od nas živi u dva sveta, u materijalnom i duhovnom. „U duhovnom, u tom svetu simbola, slika i predstava nalazi se knjiga, kao jedan od glavnih alata koje zatrpane, zakopane ili prašnjave simbole može da podiže sa nivoa podsvesti na nivo svesti“, naglasio je ministar.

„Kada je reč o ljudskom duhu, u njemu se nalaze potencijali i za dobro i za rđavo, vrline i za mane, ali jedan od najbitnijih alata za klesanje i brušenje tih potencijala ljudskog duha je upravo knjiga“, rekao je Vukosavljević i istakao da se zbog toga knjige čuvaju, paze, neguju.

On je, govoreći na svečanosti povodom Dana Biblioteke Matice srpske, izrazio uverenje da će Strategija kulturnog razvoja koju je Ministarstvo kulture i informisanja pripremilo doživeti svoj puni zamah. „U njoj smo se potrudili da nacrtamo i oslikamo i srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor“, podvukao je ministar.

Kako je saopšteno strategija posledica rada vrlih pregalaca iz oblasti kulture, između ostalih i iz Matice srpske, Vukosaljević je naglasio da je bitno da sačuvamo srpsko kulturno jezgro, da ustanovimo šta je srpski kulturni prostor i da ohrabreni sa ta dva saznanja, krenemo u susret budućnosti.

„Bez očuvanja kulturnog jezgra, bez njegovog neprestanog unapređivanja i ojačavanja i kroz svoje sopstvene nacionalne i društvene doprinose, ali i kroz primanja uticaja kulturnih zona koje nas okružuju, naša kultura neće imati razloga za brigu“, smatra ministar.

Po njegovim rečima kulturno jezgro jednog naroda jeste večni izvor inspiracije za sve vrste stvaralaca. „Imamo čime da se ponosimo, imamo danas čemu da se radujemo, veliki kontinuitet, velike srpske ustanove kulture je razlog da bar na trenutak, na jedan dan budemo izuzetno zadovoljni i srećni, a za sutra moramo da zavrnemo rukave i da osokoljeni i ohrabreni istim idejama i zajedničkim principima krenemo u večnu i neprestanu borbu za nacionalnim i društvenim identitetima“, zaključio je Vukosavljević, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari