Vule Žurić: Daj mi masku jedan krug 1Foto: Stanislav Milojković

Na dan kada smo pre sedamdeset i devet godina virusu fašizma rekli jok u pančevačke apoteke konačno su stigle zaštitne maske i rukavice.

Dok stoje na propisanom odstojanju jedni od drugih, ljudi u redovima ispred apoteka, pekara, radnji, banaka i trafika raspravljaju o prednostima i manama raznih tipova maski.

„Videćete, maske su im kô bombona“, kaže jedan čovek komšinici Cani, koja je, pre nego što je sve ovo počelo da traje, prodavala muškatle i narcise pred ribarnicom.

Pred pekarom srećem i vlasnika te ribarnice. Vaskršnji post uveliko traje, ali narod je skoro sasvim prekinuo da pazari ribu.

Iz pekare izlazi Ivan, koji je pre svega sjajan muzičar, ali i nastavnik u osnovnoj školi u našem naselju. Ubi me prejaka digitalizovana reč, šali se na račun načina na koji prosvetne vlasti u ove karantinske dane demonstriraju svoje viđenje budućnosti obrazovanja.

Svraćam u bakalnicu, tamo zatičem i Dejana, gazdu dućana, koji je pre tri dana po drugi put postao deda. Pre dva meseca mu se porodila ćerka, a sada i snaha.

Čovek prima čestitke stalnih mušterija, ali mu se na licu prekrivenom zaštitnom maskom vidi kako bi pristao i da Partizan ubuduće stalno tuče Zvezdu u svim sportovima samo da se sve ovo dobro završi.

Po povratku u #OstaniKodKuće stiže mi poruka od brata od tetke, koji preko trideset godina živi u Tokiju, kako su mu upravo javili da mu je u Nišu umrla majka. Pre neki dan je pala u stanu i povredila koleno.

Obilazili su je komšije i patronažna sestra, koja ju je ovog jutra i pronašla. Ne znam da li ću zbog ovog belaja uspeti da stignem na sahranu, stoji u njegovoj poruci iz Tokija, pa mu onda, sa raznih ovdašnjih adresa pišemo, kako će, ako i nekako uspe da se dokopa nekog graničnog prelaza, četiri naredne nedelje provesti u jednom od sabirnih centara.

Pomišljam da mu prosledim i sada već čuvene fotografije Beogradskog sajma, ali se setim kako smo se poslednji put nas dvojica videli na pretprošlom Sajmu knjiga.

Bila je subota, neviđeni krkljanac, dan kada pod kupolom Hale 1 naš narod besprekorno izvodi jednu od pokaznih vežbi življenja punim plućima.

Prema najavama nadležnih, sva je prilika da će sajamski lazaret svoje prve stanovnike početi da prima upravo u subotu.

Umesto da iz svega do sada ispričanog izvučem bilo kakvo naravoučenije, stavljam zaštitnu masku, potom navlačim zaštitne rukavice i pre nego što se pogledam u ogledalu shvatim kako je najverovatnije trebalo da prvo navučem rukavice, pa tek onda masku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari