Za početak "12 sličica u sekundi" Alekse Gajića 1

Evropski festival animiranog filma Balkanima održaće se od 4. do 8. oktobra u Domu kulture Studentski grad kroz pet programa, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u kafeu Zaokret.

Iva Ćirić, selektorka i umetnička direktorka festivala, rekla je da je na konkurs pristiglo 420 filmova od kojih je odabrano 110 iz 28 evropskih zemalja. Tehnike su različite, a teme, budući da je reč o autorskim filmovima, predstavljaju lične priče u vezi sa međuljudskim odnosima, situacijama o kojima se priča, politici… Sve ove poznate teme interpretirane su u filmovima na drugačiji način i zato će na festivalu biti prikazana ostvarenja u kojima će svako pronaći nešto zanimljivo za sebe, ukazala je Ćirić.

Za početak "12 sličica u sekundi" Alekse Gajića 2

Kao posebno intrigantne filmove ona je navela „Žurnal – Novine“ u kojem je primenjena eksperimentalna tehnika animiranja. Autor je crtao preko novina i pravio animacije od fotografija na njima. Intervencije su pravljene kako na licima svetskih političara tako i u sferi aktuelnih dešavanja, kao što su Brexit, bombe u Briselu, i mnoge druge situacije. Na programu je i dugometražni animirani brazilski film „Dečak i svet“, koji je nominovan za Oskara, navela je Ćirićeva i dodala da su kriterijumi kojima se rukovodila pri izboru filmova bili režija, priča, likovni izraz, a pre svega stil i lični pečat autora.

Aleksa Gajić, čiji će animirani radovi biti predstavljeni na izložbi „12 sličica u sekundi“, koja otvara 13. Balkanimu, angažovan je i kao član žirija ove manifestacije. Tim povodom, kazao je za Danas da će glavni kriterijum na osnovu kojeg će on procenjivati filmove biti, pre svega, ideje. Na izložbi će publika, kako je rekao, moći da vidi reklamne i video-spotove koje je pravio, dugometražni film „Edit i ja“, a po prvi put će biti prikazani i radovi iz novog dugometražnog filma „Prorok“ koji je trenutno u procesu produkcije. Takođe, biće predstavljeni rezultati Gajićevog angažovanja u sklopu projekta Radiovizija, gde je među ostalim vizuelizovao pripovedanje Ive Andrića.

Za početak "12 sličica u sekundi" Alekse Gajića 3

Na ovogodišnjoj Balkanimi u glavnom takmičarskom biće prikazana 34 animirana filma. Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Violeta Sova, proslavljena animatorka iz Poljske, Žan Luk Slok, producent i autor animiranih filmova iz Belgije, i Aleksa Gajić, autor, strip crtač i animator iz Srbije. Međunarodni žiri za studentski takmičarski program biće Mauro Kararo, animator i reditelj iz Švajcarske, Tomas DŽonson, animator i reditelj iz Engleske, i Jelena Maksimović, rediteljka iz Beograda, i oni će birati najbolji od 49 izabranih studentskih animiranih filmova.

Festival će ugostiti oko 30 autora animiranih filmova iz Evrope.

Domaći crtaći na festivalu

Ovogodišnja Balkanima je posebna zbog premijere dva srpska animirana filma nastala zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije – „Ekvilibrijum“ Mirele Srebrić (u produkciji Doma kulture Studentski grad) i „Mesečeva šuma“ Marije Milanović Lazarevski (premijerna prikazivanja) i filma Miloša Tomića „O robovima i robotima“, nastao kao deo projekta Radiovizija. Takođe, biće prikazano sedam studentskih filmova iz Srbije koji su napravljeni na predmetu animacija, na osnovnim i master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

„Ježeva kućica“ u hrvatskoj produkciji

Ekskluziva festivala biće predstavljanje filmova iz najpoznatijeg belgijskog studija za animirani film CAMERA ECT i gostovanje BONOBO studija za animirani i eksperimentalni film iz Hrvatske koja će predstaviti najbolje filmove ovog svetski nagrađivanog studija i prikazati novi projekat u saradnji sa Kanadom (NFBC) – „Ježeva kućica“ po pesmi Branka Ćopića.

Animacija peska i plastelina

Na Balkanimi će ove godine biti održana besplatna radionica animacije peska i plastelina Koke Riobo Kortesa iz Španije na kojoj će moći da učestvuju svi stariji od 14 godina. Tomas DŽonson predstaviće uživo animirani performans „Portreti“ u kojem će animirati lutku u stoptrik tehnici koja crta portrete publike. Mauro Kararo će održati masster class u inovativnim i novim pristupima u 3D animaciji.

Evropska i Balkanska panorama

Revijalni deo Balkanime čine Evropska i Balkanska panorama u okviru kojih će biti prikazano 18 filmova. Balkanska panorama predstavlja podršku animiranim filmovima sa Balkana, a biće prikazani filmovi iz Turske, Grčke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Dečji žiri

Ove godine Balkanima po prvi put uvodi i dečji žiri koji će dodeliti nagradu za najbolji animirani film za decu. U okviru dečjeg programa biće prikazan i film „Čudnovište“ nastao kao produkt radionice animacije sa decom iz Prihvatilišta za decu u Beogradu. U saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Balkanima će imati specijalnu projekciju dečjeg programa u četvrtak, 6. oktobra, u 12 časova, dok će dečji program u Velikoj sali DKSG biti prikazan u subotu, 8. oktobra, u 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari