"'Žabarski šmeker' na koga se ugledale generacije SFRJ zavodnika": Marko Kon o sećanju na Kutunja 1Foto: EPA/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT

„Pusti me da pevam, ja sam Italijan“ stih je jedne od najčuvenijih italijanski pesama svih vremena, utisnut u potiljak glave svih generacija sa prostora bivše Jugoslavije, pa i onih posle raspada Juge.

Nju je otpevao nedavno premiuli pevač Toto Kutunjo, ovekovečivši i sebe i pesmu.

Kompozitor Marko Kon primećuje da je čuveni pevač jedan od onih muzičara koji su, nekako, uvek bili tu.

– Italijanska konstanta. Pravi ‘Žabarski šmeker’ na koga su se ugledale generacije SFRJ zavodnika. Redak biser u moru anglosaksonske pop muzike. Toto je imao svetski hit 1983, “L’ Italiano”, kada je bio ozbiljan poduhvat imati hit koji nije na engleskom. Sedam godina kasnije, 1990, u Zagrebu pobedio je na ESC sa pesmom “Insieme: 1992”. kada smo i mi iz SFRJ još uvek gajili nadu da ćemo možda biti trinaesta pridružena članica. Ispali smo trinaesto prase, ali to sad nije bitno za ovu priču – ukazuje Kon.

Kompozitor se priseća da je imao tu sreću (i čast) da Kutunja gleda 1997 u Budvi, kao specijalnog gosta na festivalu “Pjesma Mediterana”.

– Disciplina njegovih muzičara, preciznost zvuka i same svirke su me ‘oduvali’. Njegov baršunasti glas i naizgled nonšalanto izvođenje da ne spominjem – kaže Kon i pravi poređenje – toliko različito od Bregovića koji je nastiupao naredno veče, da se ne može opisati, a opet puno energije.

– Kontrolisane, umivene, pravilno kanalisane energije – dodaje.

On se čak dobro seća i toga kako su svi na bini bili obučeni . – Da ti se učini da se nisu mnogo oko toga trudili, a u stvari je svaki detalj isplaniran do tančina. Pravi italijanski pozeri. Ali sa takvom lakoćom…. – priseća se Kon nastupa.

Kompozitor zaključuje da je Toto doživeo 80 godina i uspeo da ostavi neizbrisiv trag u svetskoj pop muzici. Kako kaže, nešto što svako ko se ikada bavio muzikom može samo da priželjkuje. – Počivaj u miru Toto, imao si se zašta i roditi – zaključuje Marko Kon.

Toto Cutugno je bio jedan od najuspješnijih italijanskih tekstopisaca svih vremena, a pisao je pesme za brojne popularne izvođače i isto tako pobeđivao na brojnim takmičenjima i festivalima širom Italije.

Na Evroviziji 1990. godine u Zagrebu pobedio je sa pjesmom „Insieme“. Na čuvenom festivalu u Sanremu učestvovao je 13 puta, a prvi put 1976. godine, sa sastavom „Albatros“ kada je osvojio treće mesto. Sanremo je osvojio 1980. sa pesmom „Solo noi“, a drugo mesto je zauzeo čak šest puta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari