Zafranović: Za svetu temu se biraju najbolji autori

Ostavite komentar


  1. Za ovakvu temu i ovako stradanje jednog naroda, moglo je mnogo bolje i profesionalnije snimiti film. Tehnicki, zanatski moglo je i moralo je da bude svetski a nas. Na zalost, reditelj i producent nisu polozili najvazniji ispit i diskvalifikovali su se za sve vremena. Zafranovic i Kusturica da uzmu ovu temu u ruke i naprave remek delo. Idemo dalje.

    1. Gosn Srbo Dijasporo, morate ipak priznati da je Dara minorni pomak napred u odnosu na Boj na Kosovu, Nemanjice i slicne sineasticke buckurise koji (mal)tretiraju nase svete teme. Mozda bas takav odnos, nas kao drustva, prema tim temama najbolje svedoci o nama.

      1. Interesantno je da Zafranović smatra da Jasenovac nije Kusturičina ,,uža specijalnost,, i slažem se sa tim stavom. Nije svaki režiser za svaku tematiku

    2. Tacno
      Ja Daru necu ni gledati jer zasto da se nerviram nad losim filmom a tako teskom temom za koju treba snage
      A Zafranovicevu trilogiju odgledam svakih nekoliko godina ponovo i ponovo jer su remek djela.

      1. Otkud znas da je los , kad ga nisi niti gledala , a neces ga ni gledati ? Ti si ko onaj zastavnik , sto je izjavio ,“Ja film nisam gledao , ali ga osudjujem da je nacionalisticki , sovinisticki itd.

        1. Svi koji su ga gledali kazu da je veoma potresan ali los film.
          Ja cu da cekam Zafranovicev Jasenovac. Za taj garantujem da ce biti filmčina!

    3. Kusturica moze, ali najkasnije onaj iz 1990-te, dok je javno podrzavao Antu Markovica. Ovaj danasnji moze da snima film „Opsada Sarajeva“, „Deca Sarajeva“, „Sjecas li se Sarajeva“, „Bilo jednom u sarajevu“ i slicno. Tu bi se emotivno uneo, videli smo na fotografiji iz helikoptera.

    4. Jadni nas narod. Da je srece i razuma- film bi na tu temu jos davno uradili Srbi i Hrvati, zajedno. Cekalo se predugo. I to je sramota samo po sebi. Barem av moze mirno da spava. Imamo novu temu da razmisljamo i da se glodjemo izmedju sebe. Bravo.

  2. Врхунски редитељ, који ипак није надмашио свој први филм. А и како би, кад је ремек-дело?! Тај филм другосрбијанске нарикаче узимају као еталон филма о геноциду над Србима, а њих у “Окупацији у 26 слика” уопште нема! Тема је италијанска окупација Дубровника, најпознатије тачке на територији коју су од 1918. присвојили Хрвати.
    Уз сво уважавање генијалности Лордана Зафрановића, морам да питам – Сценарио Арсена Диклића за филм “Деца Козаре” датира од 1986. Од тада мје прошло 35 година… кад сте мислили да снимите тај филм?

    1. Milutine, pročitajte tekst. I onaj B.Srbljanović. Zafranović je POKUŠAVAO da snimi film, dobije sredstva i to više puta. Onda su ga plagirali, dali pare režimskom režiseru da upropasti nepovratno jednu tako bitnu i osetljivu temu. Kad je glavni scenarista, režiser, producent i sve i svja zna se ko. Njegova navijačka estetika upropastila je sve čega se dotakla, unazadila i obojila mržnjom. Molim danas da mi bar ponekad pusti komentar. Hvala.

      1. Branka kazete parafraziram e onda su ga pokrali i upropastili misleci na Zafranovica i scenario..Identican scénario se desio i u Crnoj Gori vezan za drugi svetski rat i spomenik Ljubu Cupicu.Po istom scenariju kradje Zafranovica , Mihailo Radojicic Sok novinar beskorpulozno je pokupljene informacije od autora o spomeniku predstavlja kao svoj projekat.i zasticuje ga kao.i javnosti predstavljavlja kao svoj .Nedorastao svetoj problematici bez ikakvih skulptorskih znanja navodi i ucijenjuje, manipulise autora i nestrucnim nametnutim korekcijama utoru dovodi do uruusavanja spomenika ..Naravno sa Darom steta je mnogo mnogo veca .Balasevic bi rekao princip je uvek isti ostalo sve su nijanse.

    2. Kad tako pricas , ti onda uopste nisi gledao film Okupacija u 26 slika ! Ako tu nisu prikazani ustaski zlocini , onda ne znam gde jesu .

  3. Veliki je Lordan Zafranović. Srbija živi sramotu i gubitak dostojanstva, na svim poljima. Živi svoju smrt.

  4. Gospodine Zafranovicu, zelim da vas film „Deca Kozare“ ugleda svetlo dana.
    Zelim da gospoda nadje razuma i dodeli pare za snimanje filma.
    Na kraju, treba otvoriti racun za donacije, gde bi obican svet donirao pare, mozda se nadje i kakav bogatas da ulozi pare u kulturu?
    Treba verovati, ako verujemo i zelimo dodjemo do cilja.

  5. Вала овај Вучић,где год се умешао само је свињарије правио.Али то мора тако да буде,кад се гледа само ко је подобан,а не ко је способан.

    1. A zasto neko pre Vucica nije snimio film, pa da radi sa Zafranovicem ? Imali su fore vremena. Ali to nikom nije bilo bitno.

        1. Branili su im oni koji treba film da finansiraju. Vudi se da nemate pojma šta je sve potrebno da bi film bio snimljen. Pokušajte vi da snimite film, vidim da ste prepametni, možda vam uspe. Gađate se floskulama i opštim mestima do te mere da me je sramota kada čitam.

  6. Mi Srbi pre svega trebamo snimati filmove o zločinima počinjenim nad nama. Uostalom, to svi u svetu rade. Samo mi balavimo o filmovima o srpskim zločinima.

  7. Možda postoje ali do sada se. nisu preterano oglašavali na tu temu. Verovatno da im je tema suviše bremenita pa pored talenta nedostaje stomak i kičma a Gaga to ima, i još nešto to je važniji vektor za ovakav kolosalni posao. Nego ako. ima dobrih scenarija, prionite na posao. U Srbiji se o Lordanu misli pozitivno i sa uvažavanjem, prikazaće kako dolikuje.

  8. U nekom od prethodnih novinskih clanaka sam kritikovala Lordana Zafranovica, ali dok citam ovaj clanak slazem se s njim 100%

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.