Zaječar: U Selačkoj održana manifestacija “Torlački sabor” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Selačkoj kod Zaječara je minulog vikenda prvi put organizovana manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Torlački sabor“, na zahtev meštana Selačke, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa ovog kraja.

Smotru je otvorio Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara, a učesnike i meštane pozdravio je i Ivan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Selačka.

Nakon defilea učesnika, bogat kulturno-umetnički program započeo je tradicionalnim pesmama u izvođenju Maše Veljković, poreklom iz Selačke, nastavljen pesmom, igrom i svirkom  KUD-ova iz Velikog Izvora, Halova, Gradskova, Rgotine i Gamzigrada, a završen nastupom pevača Nenada Golubovića Čape, takođe, poreklom iz Selačke.

Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je ekipa “Tri brata”, najbolja u nadvlačenju konopca bila je ekipa “Selačani”, a prvo mesto u bacanju kamena s ramena ovojio je Neša Jonović.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom I Sportskim savezom grada Zaječara, kao i mesnom zajednicom Selačka, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Ovo je 23. manifestacija koja se organizuje u mesnim zajednicama na teritoriji grada Zaječara, a sedma koja se organizuje prvi put.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari