Zaječarska „Petra“ sinoć uspešno odigrana u Sarajevu 1Foto: Pozorište Zaječar

Kao jedino pozorište iz Srbije, zaječarski teatar učestvuje na 5. Međunarodnom teatarskom festivalu„Dani Jurislava Korenića” u Kamernom teatru 55, u Sarajevu. Festival je takmičarskog karaktera i na njemu će biti izvedeno osam pozorišnih produkcija iz regiona.

“Petru” predstavu Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” po tekstu i u režiji Irfana Mensura, sinoć je u sarajevskom Kamernom teatru 55 publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Ovaj komad zaječarskog teatra u konkurenciji je za festivalske nagrade za najbolju predstavu, režiju i tekst, kao i za najboljeg glumca i glumicu.

Biće dodeljena i nagrada „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodeljuje dnevni list “Dnevni avaz”.

O nagradama odlučuje žiri, koji čine Božidar Šnajder, Svetislav Basara, Arma Tanović, Nermina Mujagić i Larisa Sarajlić-Ramović, urednica kulture u „Dnevnom avazu“.

Festivalska publika je do sada videla „Gospođicu Juliju“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prema drami Avgusta Strindberga, a u režiji Aide Bukvić i predstavu „Bog masakra“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ prema tekstu Jasmine Reze, a u režiji Siniše Evtimova.

Sinoć je igrana zaječarska “Petra” a večeras je na programu koprodukcijski projekt HNK Mostar i Narodnog pozorišta Mostar „Identitluk” u režiji Tanje Miletić Oručević.

Do 22. decembra, kada se festival završava, biće igrana „Ifigenija“ u režiji Zorana Rakočevića, a u produkciji Centra za kulturu „Kolašin“ s koproducentima NVO “Korifej teatar” i bjelopoljskim Centrom za kulturu.

Na programu su i predstava Kamernog teatra 55 „Schindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića, komad Makedonskog narodnog pozorišta “Stvari o kojima ne govorimo“ u režiji Nele Vitoshevikj i predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske „Ožalošćena porodica“ u režiji Nikole Pejakovića.

Zaječarski glumački ansambl će u okviru turneje po Bosni I Hercegovini, večeras “Petru” odigrati u Gradskom pozorištu “Semberija” u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari