Zajednička izložba beogradskih umetnica u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

Zajedničkom izložbom „Potka“, koja je otvorena u Gradskoj galeriji Užice, Teodora Rakidžić, Teodora Nikolić i Bojana Bojčić, mlade umetnice iz Beograda, predstavile su se užičkoj publici.

Simboličan naziv postavke, koja se može pogledati do kraja septembra, ukazuje na preplitanje njihovih poetika na radovima sa različitim motivima.

„U našem fokusu je okruženje iz koga izvlačimo ono što je nama najbitnije i najdraže. Motivi su nam različiti, ali tehnika je ista“, objašnjava Teodora Rakidžić, koja svojim radovima ukazuje na otuđenje i usamljenost čoveka, kao globalnog problema današnjice.

Zajednička izložba beogradskih umetnica u Užicu 2
Ulje i pesak na platnu, Teodora Rakidžić/ Foto: Privatna arhiva

Na slikama Teodore Nikolić su prikazi ljudi koji su uticali na nju i, kroz takve motive, ona skreće pažnju na važnost ljudskih kontakata.

„Pokušavam da skrenem pažnju na značaj međuljudskog odnosa, na to koliko je bitno da postoji „živi“ odnos među ljudima“, kaže Teodora Nikolić.

Zajednička izložba beogradskih umetnica u Užicu 3
Ulje na platnu Teodore Nikolić/Foto: Privatna arhiva

Svoje likovno istražvanje Bojana Bojčić je predstavila slikajući različite forme nara, što simbolizuje različita stanja današnjeg čoveka.

„To voće me je privuklo zbog njegove forme, kolorita i teksture, a kasnije me je zainteresovalo da uđem u njegovu unutrašnjost“, objasnila je Bojana Bojčić.

Zajednička izložba beogradskih umetnica u Užicu 4

Umetnice su trentno na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde su završile diplomske i master studije.

Do sada su imale nekoliko samostalnh izložbi, četiri puta su zajedno izlagale i prvi put su gošće užičke galerije.

Iskustvo zajedničkog rada

„Kada izlažemo zajedno, mi u toj interakciji sazrevamo, razvijamo se, učimo jedna od druge i zato ove izložbe imaju značaj kao i samostalne izložbe, čak možda i veći“, objasnila je Teodora Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari