Žalica: Posleratni film je nemoguće napraviti jer rat nije ni prestao 1Foto: Screenshot YouTube/TV1

Reditelj i dekan Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu Pjer Žalica, posle 15 godina pauze, snima film „Koncentriši se, baba“, a na kritike dela publike da je dosta ratnih filmova, kaže da je posleratni film nemoguće napraviti, jer rat nikada nije ni prestao.

Njegovi filmovi „Kod amidže Idriza“ i „Gori vatra“ pozicionirali su ga u vrh kinematografije BiH. A, priliku da ponovo režira čekao je 15 godina.

Radio je Žalica u međuvremenu više kratkih igranih i dokumentarnih filmova, pozorišnih predstava, TV programa, reklamnih i muzičkih spotova. Novi film radnog naziva „Koncentriši se, baba“, crnu komediju o porodici koja se okupi oko umiruće majke, predstavio je tokom 25. Sarajevo Film Festivala, a snimanje je počelo pre nekoliko dana u naselju Mošćanica nadomak Sarajeva.

Film „Koncentriši se, baba“ crna je komedija o porodici koja se u poslednjim danima mira u Sarajevu posvađa zbog nasleđa nad posteljom umiruće majke. „Kad god se radi film u BiH, što i nije tako često, primetim komentare koji kritikuju, često i u vrlo primitivnom maniru internet nasilnika, da je dosta ratnih filmova, da treba snimati nešto drugo, pokazivati svietlu budućnost i okrenuti se budućnosti“, rekao je Žalica.

„Osim što me to podseća na vreme agitpropovske propagande iz vremena hladnog rata, pristupa tumačenja stvarnosti, koji se danas veže uz Kinu ili Severnu Koreju, uznemiruje me još više zbog toga što upućuje na neosveštenost ljudi o okolnostima u kojima žive. Posleratni film je nemoguće napraviti, jer rat nikada nije ni prestao. Promenio je oblik, ali i dalje divlja po ovim našim prostorima. Čak odnosi i živote“, rekao je Žalica.

„Naš film nije ratni, zato što je naprosto predratni, smešten je u vreme pre nego što je rat počeo. Ipak je duboko ozračen vremenom koje dolazi“, rekao je Žalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari