Zaljubljen u olovo 1Foto: Stanislav Milojković

– Dosta davno Turci su došli pred sam prag mog Cetinja. Prađedovima je ponestalo džebane i gospodar je naredio da se slova iz štamparije pretvore u olovne metke. Moji preci olovne reči pretvorili su u olovne metke.

Uz divljenje tome, ja sam ipak morao da učinim nešto drugačije – olovo sam pretvorio u reči – kazao je Manjo Vukotić novinar i autor knjige „Olovne reči“, sinoć na književnoj večeri u sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Biografija „Olovne reči“ podeljena je na više segmenta i govori, između ostalog, o piščevom detinjstvu, devedesetim i dvehiljaditim godinama i njegovom radu u novinarstvu.

Vukotić je objasnio da zbog kako kaže„svega što se nalazi između korica ove knjige, reči su bile i ostale njegovo jedino, najbolje, i najpreciznije oružje“.

– Čim sam počeo da se bavim zavodljivim novinarstvom, ponovo sam ušao u štampariju. Tamo se sve radilo u olovu i od olova. I slova i slike. U to mirisno olovo sam se zaljubio. Prošao sam i kroz olovne godine kada je metak obletao oko glave. Kada su me snimali na političkim rendgenima, razni doktori, da provere kako mi funkcionišu glava i srce, ima li vazduha u mojim plućima, morao sam da stavljam olovne zaštitnike od reči – ukazao je Vukotić i dodao da su mu štitovi od reči bili potrebni i kao odbrana od raznobrojnih napadača, često raznobojnih uniforma, štetočina, državnih izroda, voštanih patriota, plemenskih demokrata, silikonskih evropejaca.

– Preporučite ovu knjigu ljudima koji se bave novinarstvom – rekao je Siniša Kovačević dramaturg.

On je knjigu podelio na tri segmenta, a radnju prve trećine knjige uporedio je sa antičkom žrtvom. Povodom drugog segmenta dela, ukazao je na istorijsko poštenje i hrabrost.

Gojko Tešić, istoričar književnosti kazao je da je u pitanju knjiga o jednoj sprpskoj karijeri u novinarstvu, ispisana istančanim perom pisca.

– Knijga o kojoj je reč za mene predstavlja neočekivano štivo, istinski i čitalački doživljaj, jer me je dočekala potresna autobiografija i kratka istorija posleratnog novinarstva, u kojoj je Vukotić igrao zapaženu ulogu – istakao je Matija Bećković, pisac i pesnik i dodao da se „Vukotić rodio kao pisac“.

Bećković je u šali saopštio: „pred njim je budućnost, jer on je moj vršnjak“.

Informacija se ne sme sakriti

Novinarka Radmila Stanković ukazala je da je Vukotićevo opstajanje u poslu novinara i urednika bilo hrabro tokom godina u kojima je bilo potrebno svakoj vlasti pokazati da je informacija sveta istina i da se ona ne sme sakriti ma koliko se to ljudima na vlasti nije dopadalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari