"Zastrašujući su ovi napadi": Sagovornici Danasa o stavu Vide Ognjenović da glumci ne treba da igraju dok ne dobiju izvinjenje vlasti 1Foto Miroslav Dragojević

 

Kako komentarišete poziv Vide Ognjenović da glumci prestanu da igraju dok ne dobiju izvinjenje vlasti zbog nezapamćenih napada na njihovu profesiju?

Dragan Bjelogrlić
glumac

Uvek samo tamo gde se brani čast, a ovakva hajka na glumačku profesiju nije zabeležena u istoriji ne samo naše, nego, siguran sam, i ni jedne druge zemlje na svetu. Zastrašujući su ovi napadi, neosnovani, manipulativni, beskrupulozni, uvredljivi, ponižavajući. Zato podržavam častan i principijelan predlog Vide Ognjenović da zahtevamo izvinjenje vlasti i da ne igramo dok ga ne dobijemo.

Nataša Ninković
glumica

Ne mislim da treba da prestanemo da igramo, već da damo šansu nadležnim organima da reaguju. Da vidimo šta će da urade ljudi koji su plaćeni da rade taj posao, a to znači da nas zaštite i da sankcionišu ljude koji vrše nasilje nad nama, bilo u verbalnom obliku, pisanom i putem društvenih mreža. Ako se to ne desi, ako i dalje ostanemo otvorene meta, mislim da onda treba preduzeti ozbiljnije korake.

Irfan Mensur
glumac

Uz svo poštovanje cenjene, moje divne Vide Ognjenović, mislim da postoje dva rešenja: ili da pojačamo svoju aktivnost, ili da uradimo ovo što ona predlaže. Između te dve mogućnosti, biram ovu drugu – da pojačamo rad i time de facto pokažemo koliko smo potrebni kao delić kultutre u našem nacionu. Treba, dakle, više da radimo, jer radom štitimo svoju profesiju i svoja imena. Prestanak igranja mislim da nije pravo rešenje u ovom trenutku, ne bih voleo da neko pomisli da je to zbog toga što bi glumci materijalno izgubili, naprotiv. Meni je jutros pala napamet misao da kažem evo, besplatno ću da radim. Mislim da glumci treba da budu što prisutniji u kulturnom životu svojim imenima i prezimenima, i da je to najbolja zaštita od kojekakvih prozivanja, uvreda i targetiranja. Ništa ne bismo dobili da se povučemo i da čekamo bilo koju vrstu izvinjenja, jer do tog izvinjenja, siguran sam, neće doći, oni bi nas samo još više ugušili svojim neizvinjavanjem.

Božidar Đurović
pozorišni reditelj

Crtanje mete na bilo čije čelo, a posebno na čela nevine i nedužne dece, u ovom slučaju dece glumaca, jednako je zločinu. Društvo koje beskompromisno ne reaguje na takve monstruozne pretnje neminovno je osuđeno na propast, jer stvara ili podstiče nasilje. Moralna obaveza svakog osvešćenog građanina, a naročito umetnika i glumaca, jeste da na civilizovan, miran i dostojanstven način doprinese sprečavanju nasilja. Tragično je da su nas iz zimskog sna probudile i osvestile čiste dečje duše, koje nas obavezuju na podršku svakom uljudnom vidu borbe protiv nasilja. Zbog toga svesrdno podržavam prestanak igranja glumaca dok ne dobiju ozbiljno izvinjenje vlasti.

Nenad Hadži Maričić
glumac

Odgovoriću na ovo pitanje upravo kao glumac, Šekspirovim stihovima: “Građanska nesloga otrovan je crv, koji razjeda utrobu države“. Ukoliko vlast ne učini sve da se zaustavi progon čitave jedne profesije, to će biti znak da ne mare za opstanak čitavog naroda. A izvinjenja ne znače ništa ako se istinski ne radi na bezbednosti svakog građanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari