Završava se 6. edicija Rossi festa: Večeras evropska premijera oratorijuma "Ester" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 1Foto promo Rossi fest

Šesta edicija Internacionalnog muzičkog festivala Rossi fest, svečano će biti završena večeras, evropskom premijerom oratorijuma „Ester“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, koja je zakazana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.30. časova.

Partitura oratorijuma „Ester“ iz 1774. godine, italijanskog kompozitora Kristijana Đuzepea Lidartija, ponovo je otkrivena tek 1997, i do danas se ubraja u najbogatija i najmonumentalnija dela jevrejske umetničke muzike XVII i XVIII veka.

Saravalov libreto, zasnovan na tekstu druge verzije Hendlovog oratorijuma (1732), „ostao je bez muzike“ sve do 7. novembra 1997, kada je Ričard Endruz, bibliotekar Univerziteta Kembridž, pronašao rukom pisanu partituru Kristijana Đuzepea Lidartija pod nazivom oratorijum „Ester“, 1774. godine.

Tada je započeo rad na rekonstrukciji dela, koji je rezultirao svetskom premijerom Esterinog oratorijuma u maju 2000. u Jerusalimu, a beogradska publika imaće priliku da prisustvuje njegovoj evropskoj premijeri.

U ovom kapitalnom delu koje se posle više od 200 godina ponovo izvodi u Evropi, u glavnim ulogama nastupiće Aneta Ilić (sopran), Sofija Pižurica (sopran), Marko Živković (tenor) i Vuk Zekić (bariton).

U izvođenju učestvuju i instrumentalni solisti Mina Mendlson (koncertmajstor), Ladislav Mezei i Milan Popović (kontinuo), Hor „Braća Baruh“ i Jevrejski kamerni orkestar.

Scenografiju je kreirala Dunja Kostić, a kostime Sara Blam.

Završava se 6. edicija Rossi festa: Večeras evropska premijera oratorijuma "Ester" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 2
Foto promo / Rossi fest

Rossi fest je internacionalni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, neobične životne priče i stvaralačkog opusa, Salomona Rosija (1570-1650), a njegov osnivač i direktor je dirigent Stefan Zekić.

Imajući u vidu istorijski kontekst u kojem je stvarao, Rosijev opus je jedinstven po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesansne / ranobarokne muzike zapadne Evrope, i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.

Inspiraciju za festival nalazi se u samoj prirodi Rosijevog dela koja promoviše poštovanje različitosti kulturnog nasleđa, kao i kulturni dijalog putem njihovih neobičnih spojeva na visokom umetničkom nivou, i upravo su to vrednosti koje zastupa i promoviše Rosi fest.

Njegova vizija je da se kroz kontinuirani i dugoročni razvoj pozicionira na mapi najznačajnijih muzičkih festivala u Evropi, te da sam festival na internacionalnom nivou postane sinonim za negovanje, istraživanje i stvaranje kulturnog dijaloga, ali i jevrejske tradicije u muzici.

Završava se 6. edicija Rossi festa: Večeras evropska premijera oratorijuma "Ester" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 3
Foto promo /Rossi fest 2023.

Rossi fest, kako ističu njegovi organizatori, zamišljen je kao inovativan, dinamičan, multikulturalan, i po temi jedinstven muzički događaj u Evropi, koji poseduje inspirativnu strast za učenjem u svojoj biti i obezbeđuje potrebnu osnovu za nova umetnička dostignuća.

Interkulturalni dijalog, kao okosnica festivala, predstavlja nepresušan izvor za istraživanje klasične muzike, ali i za stvaranje novih muzičkih dela, kao i jednu od osnovnih vrednosti koju neguje evropska zajednica.

Imajući u vidu temu, kao i samu strukturu programa festivala, namera organizatora je da da se Rosi fest nađe među budućim liderima beogradskih kulturnih manifestacija.

Organizaciju 6. Rossi festa pomogli su fond Buki Finci, Jevrejska opština Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, Memorijalni centar Staro Sajmište, Institut Vlatacom, Teri engineering, Italijanski kulturni centar i Narodno pozorište u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari