Završen 31. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru: Nagrada Vanji Ejdus 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Dodelom nagrada laureatima i izvođenjem premijere predstave zaječarskog teatra „Elektra“, spuštena je zavesa na 31. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

S obzirom na to da je organizator Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ spojio dva festivala, Festival malih pozorišnih formi i „Dane Zorana Radmilovića“ u proteklih 14 dana zaječarska publika mogla je videti 18 predstava iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Mađarske.

„ Žiri 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u sastavu dr Miroslav Radonjić, predsednik, Tanja Bošković i  dr Duško Ljuština, članovi, većinom glasova je doneo odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Vanji Ejdus za za ulogu Aleksije Rajčić, u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“. U obrazloženju žirija se navodi:

„Vanja Ejdus je u predstavi koja promoviše uzbudljiv iskorak u domenu pozorišnog izraza i na žanrovsko-stilskom planu, ostvarila kompleksnu ulogu Aleksije Rajčić, služeći se ubedljivom glumačkom ekspresijom, odmerenom emocijom i suptilnim postupkom psihološke karakterizacije.“

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Tramvaj zvani želja“. Scenograf Zorana Petrov i kostimograf Bjanka Adžić Ursulov kreirale su maštovitu, efektnu i autentičnu vizuelnu komponentu u odličnoj predstavi „Tramvaj zvani želja“. Nagrada će biti naknadno uručena.

Novinarski žiri koji je radio u sastavu Tatjana Nježić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin („Politika“) većinom glasova doneo je  odluku da nagradu za  najboljeg mladog glumca na 31. „Danima Zorana Radmilovića“ dodeli Marku Grabežu, za ulogu Tima u predstavi „Pristanak“.

Najbolja predstava po izboru publike na 31. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ je mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš, sa ocenom 9,91.

Nagradu je kao predstavnik niškog pozorišta primio glumac Uroš Milojević, koji je u predstavi glumio jednu od tri glavne uloge. Uručujući mu nagradu direktor zaječarskog teatra rekao da je mogao da dobije „Zoranov brk“ ravnopravno sa dobitnikom ove nagrade, da je bilo dva brka.

Uroš Milojević je zahvalio organizatgorima festivala i, pre svega, publici što su glumci uživali na sceni igrajući mjuzikl koji veoma vole.

Na sinoćnjoj svečanosti dodeljene su i nagrade laureatima 5. Festivala malih pozorišnih formi.

U čast nagrađenih, odigrana je festivalska premijera predstave Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ „Elektra“ Danila Kiša, po motivima Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković. Probirljiva zaječarska publika je odlično prihvatila ovu višeslojnu antičku dramu i talentovane glumce nagradila gromkim, dugotrajnim aplauzom.

„Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi dodeljen je Ani Bretšnajder za naslovnu ulogu „Elektre“. Ovo je talentovanoj zaječarskoj glumici prvi brk i neizmerno joj znači.

Takođe, poslednjeg dana 31. festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u okviru pratećeg programa, predstavljeno je drugo, dopunjeno izdanje monografije zaječarskog teatra pod nazivom „Pozorište uprkos svemu“, koje su priredili Vuksan Cerović, od nastanka do 2008. godine i Aleksandar Milosavljević, od 2008. do 2022. godine.

Posvećeno je sedamdesetpetoj godišnjici od prve premijere Narodnog pozorišta Timočke Krajine, Milanu Paunoviću, najdugovečnijem upravniku timočkog teatra na čiju inicijativu je i počeo rad na monografiji i svima koji su proteklih 75 godina pomogli da ovaj teatar živi, radi, opstane i bude sve bolji i bolji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari