Završen četvrti AJB DOC Festival 1

Svečanom ceremonijom zatvaranja i dodelom nagrada u Multimedijalnom centru Kovači završen je četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans AJB DOC. Publika je mogla da vidi 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije prikazana u četiri selekcije: Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo zahvalio je publici na interesovanju za projekcije na ovogodišnjem festivalu.

– Zahvalni smo i veoma nam je drago što smo uspjeli vratiti publiku u kina. Autori su također bili prezadovoljni zbog ponovne interakcije s publikom, a svi gosti festivala imali su pozitivne reakcije – rekao je Fočo.

Edhem Fočo se posebno je zahvalio čelnicima Aldžazira Dokumentari kanala na podršci koja je, kako je istakao, prisutna od početka.

– Jako nam je drago što ulazimo u novi period razvoja kako Festivala, tako i dokumentarnog filma. Pozitivne reakcije publike i platforma AJD Industry AJB DOC koju pokrećemo naredne godine znak je da idemo ka boljoj budućnosti – poručio je Fočo, rekavši da ga raduje što je AJB DOC postao simbol dokumentarnog filma u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Tročlani međunarodni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Džamel Dallali, scenaristkinja, rediteljka i montažerka Una Gunjak i umetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odlučivao je o najboljem filmu u Takmičarskoj selekciji i AJB DOC Main Award dodelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film “Čekaj me”.

„Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, porodičnih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere“, obrazložio je žiri.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu “Braća” autora Frančeska Montanjera „zbog fascinantnog uvida u odrastanje u naizgled pastoralnom okruženju te uravnoteženog pristupa u bavljenju pitanjem patrijarhata“.

Indijski dvojac Rintu Tomas i Sušmit Goš je za ostvarenje „Iskovane u vatri“, koje priča priču o ženama iz kaste Dalit koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima novinarstvom uspele izdići iznad klasa i kasti, osvojilo nagradu Programskog žirija.

Nagrada publike biće objavljena za nekoliko dana, kad se prebroje glasovi svih filmova prikazanih u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Festival je zatvorilo ostvarenje “Slike iz života bh. filma” Mustafe Mustafića, koji zamišljen kao podsećanje na autore koji više nisu među nama, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma.

Iako je Festival održavan na dva koloseka – u bioskopima i onlajn, odlaska u bioskope su se zaželeli svi. Publika koja je zbog epidemioloških mera morala biti svedena na trećinu je emotivno, aplauzima i smehom ili suzama, reagovala na svakoj od projekcija, a razgovore s autorima su znalački, duhovito, pametno vodile Jelena Glušac, Marina Riđić i Tina Kalinić.

Ovogodišnji slogan festivala bio je “Izazov”. Konceptualno se ovogodišnje nije mnogo razlikovalo od prethodnih izdanja, ali ono što ga čini važnim jeste posvećenost isključivo TV dokumentarcima i njihovo pažljivo biranje.

Kriterijumi izbora filmova su izuzetno visoki i profesionalni, prate se trendovi, podstiču autori i upotreba novih tehnologija i pametnih telefona u snimanju dokumentaraca, što samo govori da je ovaj festival postao nezaobilazan za svakoga ko se bavi TV dokumentarcima.

Industry days

Na festivalskoj konferenciji za novinare najavljeno je je da će Al Jazeera Documentary Channel u saradnji s Al Džazirom Balkans i AJB DOC Film Festivalom od 2022. godine pokrenuti platformu AJD Industry Days AJB DOC, koja treba da postane jedna od najvećih i najozbiljnijih platformi za finansiranje dokumentarnih filmova.

Reč je o međunarodnoj platformi koja je usmerena na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom sveta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

Platforma će autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog istoka i Severne Afrike i njihovu podršku u emitovanju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u svetu.

AJD Industry Days imaće tri programa – Main Pitch, Work in Progress & Balkan Stars – a svaki projekt može da osvoji jednu od četiri nagrade koje se, u saradnji s partnerima AJD Industry Days AJB DOC, dodeljuju za svaki program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari