Završena smotra narodnih običaja u Vražogrncu pored Zaječara 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Vražogrncu pored Zaječara održana je dvodnevna, 39. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“, jedinstvena u Srbiji.

Ocenjivan je scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa: „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović”, iz Мalog Izvora kod Boljevca, i „Markov kamen” iz Valakonja Bukova.

Selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije Zoran Katić predložio je da na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu učestvuju „Sloga“ iz Vražogrnca i „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice.

U revijalnom delu programa nastupili su gosti iz Bugarske, tancova grupa „Čitališta prosveta“ iz Rabrova kod Vidina i FSDR “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.

U okviru manifestacije održano je i takmičenje u kuvanju pasulja. Prema odluci žirija, pobednik je ekipa Vražogrnca.

Organizovano je i takmičenje u tradicionalnim spotskim disciplinama. U nošenju točka oko bala pobednik je Martin Filipović iz KUD-a „Sloga” iz Vražogrnca,  u kotrljanju bale pobedili  su Dimitrije Jović i Milica Ćurčija iz KUD-a „Božur” iz Zvezdana, u kotrljanju točka najbolja je Selena Selimović,  a u kotrljanju balvana pobednik je Nikola Ramić, oboje iz FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta” organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari