Završene Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” 1Foto: M. Veljković

Dodelom nagrada najboljem glumcu završene su 15. jubilarne Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir”.

Stručni žiri festivala, koji je radio u sastavu: Aleksandar Dunić, glumac, dr Jasmina Nikolić, dir. Istorijskog arhiva Požarevac i Dušan Šuklјević, advokat, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolјeg glumca ovogodišnje smotre proglasi Branka Kneževića iz Milanovačkog pozorišta.

Branko Knežević, glumac i reditelј iz Gornjeg Milanovca, ovu nagradu je zaslužio tumačeći ulogu Luke Labana, u predstavi “Profesionalac”.

U konkurenciji glumaca večeri, pored pobednika Branka Kneževića iz Gornjeg Milanovca,za laskavu titulu pobednika Smotre bili su I Aleksandra Pantić iz Beograda, Mia Prodić iz Šida, kragujevčanin, Ilija Ivanović I glumica iz Požarevca Snežana Mandrašević. Inače, za 15 godina, glavna nagrada festivala, Milivojev šešir, po treći put odlazi u Gornji Milanovac.

Predsednika žirija, glumac beogradskog pozorišta na Terazijama, Aleksandr Dunić zahvalivši se svima koji su učestvovali u organizaciji I prezentaciji jubilarne Smotre varoških pozorišta Srbije obrazložio je zašto je Branko Knežević iz Gornjeg Milanovac proglašen za pobednika Smotre.

– Poštovana publiko, osnovna podela predstava je na dobru i lošu predstavu. Šta je dobra predstava? Predstava koja se lako i jednostavno prati i u kojoj su sve intervencije neprimetne i podređene njegovom veličanstvu, glumcu; koje sve rade za njega i doprinose njegovoj ubojitosti i blistavoj kreaciji na sceni. Nema pozorišta bez glumca, makar to bili samo dva bureta i fosna na kojoj on stoji i govori, i jednog jedinog čoveka koji ga sluša i koga to zanima rekao je Dunić I dodao:- Nema pozorišta ni bez reči. Glumac i reč su osnov pozorišta i zato mu pomozimo i sve podredimo tome da se što bolјe predstavi publici i podari joj ono što sve publike ovoga sveta već dve i po hilјade godina očekuju , a to je – da progovori o idealu, veri, utehi i nadi da život ima smisla i da nismo tek tako na zemlјi. Svakako ne samo kao bića sitne egzistencije, nego i kao uzvišena bogolika bića sposobna za najveće duhovne uzlete i rast.
Stoga, dragi prijatelјi, ako smo za prethodnih pet večeri bar na trenutak izašli zamišlјeni iz sale, ako smo pokrenuli svoju duhovnu lenjost, osetili gađenje.

Očaj, bes, podsmeh i razočaranost prema čovekovoj niskosti, i pomislili na čoveka u svoj svojoj veličini i lepoti, onda za sve nas ima nade – da smo ostali lјudi i da smo sposobni da saosećamo, brinemo i radujemo se jedni s drugima. Živelo pozorište i na mnogaja lјeta!

Nagradu ovogodišnjem laureatu uručio je Dragi Ivić, director Centra za kulturu Požarevac. Prigodne poklone, najbolјem glumcu festivala, uručila je, u ime Komercijalne banke, Danijela Kostić Todić.

Direktor Centra za kulturu je uručio prigodan poklon i dugogodišnjem prijatelјu festivala Ljillјani Ugrinović, vlasnici cvećara Ljilјan. Festival je, simbolično, zatvorila vršnjakinja našeg festivala, Dunja Matić, rođena na dan početka prvih glumačkih svečanosti.

Nakon dodele nagrade, Pozorište “Kreativni haos” iz Smedereva, pobednici prošlodišnjeg festivala “Živka Matić”, odigrali su, u čast pobednika, predstavu “Murlin Murlo”.

Glumio I u filmu “Profesionalac”

Najbolji glumac XV Glumačkih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ Branko Knežević, nagradu je osvojio tumačeći ulogu Luke Labana u predstavi Profesionalac. U filmu „Profesionalac“ (2003) Branko Knežević odigrao je ulogu pevača. Inače, Knežević je tridesetak godina pevao u ansamblu “Branko Krsmanović”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari