Završeni 32. „Dani Zorana Radmilovića“: Izvedena predstava ,,Čista kuća“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Poslednje takmičarsko veče 32. „Dana Zorana Radmilovića“ proteklo je u znaku matične kuće ovog velikog pozorišnog umetnika, Ateljea 212. Glumački ansambl izveo je  dramu apsurda  ,,Čista kuća“  koju je po tekstu Sare Rul, režirala mlada rediteljka Andrea Pjević. Ova predstava je njen master rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

,,Moram da priznam da sam bila jako zadovoljna i u toku procesa stvaranja predstave, kao i na samom kraju. Mislim da je moj zadatak kao mladog reditelja da čitam puno savremene dramaturgije. Ova drama apsurda u dva čina, dosta govori o pritisku. Mi smo svi u nekoj strašnoj vrsti pritiska od uspeha, kreiranja srećnih porodica, karijera, da pokažemo da smo zdravi, funkcionalni. Ono što se dešava likovima, zapravo se događa svima nama,“ rekla je Andrea Pjević.

U tom smislu, kako kaže, ne bi bežala od klasika da ih nekada u životu režira, ali čini joj se da prema klasičnoj literaturi moramo imati odgovornost, da je moramo čitati iz ovog vremena.

„Moram priznati da toliko  mojih  kolega piše, i čini mi se da je vreme, da pored klasične literature, otkrivamo i mlade pisce. Što se tiče rada sa glumcima, bilo je odlično. To su četiri jaka ženska lika, a to se ne događa često, i jedan muški lik koji se savršeno uklopio. Srećna sam i što sam  dobila priliku da radim u ovako velikom pozorištu kao što je Atelje 212. Tokom svoje četvrte godine studija asistirala sam u ovom pozorištu na predstavi ,,64“ Alise Stojanović, i nakon toga  dobila priliku da  komad ,,Čista kuća“ koji je moj master rad , režiram  u Ateljeu. To je bila prilika koja nije česta. Jako sam  zahvalna što su u meni prepoznali mladog autora na kome treba rizikovati“ rekla je na okruglom stolu Andrea Pjević.

Nagradu „Zoranov brk“ za glumačku bravuru, po oceni stručnog žirija, dobila je Hana Selimović za ulogu Virdžinije.

Na ovaj Festival došla je, kako je rekla, sa velikom odgovornošću.

„Ovo je moja prva nagrada na ovom festivalu i ponosna sam što je iz Zoranovog grada vraćam u Zoranovu kuću, Atelje 212.  Nije lako kada odlazite u mesto  koje neguje duh i rad jednog tako velikog umetnika. U sebi onda razmišljate da li možete da zadovoljite ljude koji su naviknuti na ono što je jedan takav glumac imao da ponudi“, rekla je Selimović.

U Zaječar je došla pod malim stresom, kako kaže, ali odlazi srećna i zadovoljna.

„Moja obaveza je bila velika jer mi je zadatak bio da nasmejem publiku. Pre nego glumac naiđe na neku prvu reakciju publike on je najusamljeniji čovek na svetu. To je agonična situacija u kojoj ne znate ništa, ni da li ste talentovani, ni  da li ste na pravom mestu na pravom putu. A pogotovo kada dođete na jedno ovakvo mesto gde je rođen Radmilović, koga kada spomenemo ne možemo da ne govorimo o humoru,“ istakla je Hana Selimović.

Imala je priliku, istakla je, da čuje ono što je rekla velika Renata Ulmanski govoreći o Zoranu Radmiloviću, izjednačivši reč humor sa pojmom humanosti.

„To mi je bilo veoma inspirativno. Iz mog iskustva ljudi koji su bili najviše sposobni za humor su bili istovremeno i najtužniji ljudi. Srećna sam što sam u ovoj podeli dobila baš ovakvu vrstu zadatka i nadam se da sam pokazala da humor nije nešto što je samo muški posao“ rekla je glumica Hana Selimović.

U ulozi Matilde, kućne pomoćnice, koja ne voli da čisti već da priča viceve, gledali smo glumicu Nataliju Stepanović.

,,Nisam imala baš lak zadatak da govorim na brazilsko-portugalskom jeziku. Imam čak i jednu kratku anegdotu vezanu za to. Rediteljka Andrea rekla mi je da to moram perfektno da naučim, jer će neko u publici  govoriti taj jezik. Prvo sam mislila da je to nemoguće. Ali sam se onda našla u situaciji da me je već na premijeri neko iz publike ispravio. Ispostavilo se da je reditelj bio u pravu. Bilo je teško,  a u isto vreme meni jako zanimljivo. A učenje tog jezika pomoglo mi je i u otkrivanju lika koga tumačim“ naglasila je glumica Natalija Stepanović.

Ekscentrične likove Sare Rul, pored pomenutih glumica igraju i Radmila Tomović, Tamara Pjević, Vladislav Mihailović, a glas je pozajmila Vladislava Milosavljević. Mladi autorski tim čine dramaturškinja Ana Vujadinović, scenografkinja Milena Grošin, kostimografkinja Vera Radojević i koreografkinje  Tamara Pjević i Ana Ignjatović Zagorac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari