Želim mu da se odmori, a sa nama će živeti kao jedan od najvećih dok je ovoga sveta: Nada Šargin povodom smrti Žarka Lauševića 1Foto: Milan Maricic/ATAImages

Žarko Laušević, velikan našeg glumišta, preminuo je danas u 64. godini posle kraće i teške bolesti. Glumica Nada Šargin koja je s njim delila kadar u “Vreme zla” kaže da ga je obožavala još kao devojčica.

– Još kad sam bila devojčica sam ga obožavala. Kad god se pojavi u nekom filmu a tad se ljudi nisu toliko kao sada pojavljivali na ekranima nego onda kada se nešto iskreira i uradi. On je meni bio fascinantan. Strašno me je i kao dete pogodilo i sve ono što mu se desilo posle ali negde sam priželjkivala da radim sa njim i to mi se desilo u najlepšem mogućem projektu “Vreme zla”. Igrali smo oca i ćerku i ja sam se pored njega osećala dobro kao partner. Ta njegova dubina i pristutnost vas preplave i ne moraš ništa da znaš šta ćeš da radiš na sceni nego se prosto prepustiš. Sedeli smo kod njega u moto houm-u često, radili na scenama i razmenjivali ideje. Pohvaljivao me je kako sam se dobro spremila. Dolazila sam sa sve knjigama Ćosićevim, a ja sam, u stvari, još kao mlada glumica slušala, pričali su mi reditelji i glumci kako je on u stvari uvek bio sa gomilom knjiga i na probama bio spreman i prespreman. Njegov život su i strašne i tragične stvari obeležile ali i taj njegov izvrstan i veliki talenat i strast koju je prema glumi imao i koju je pokazivao na snimanjima i time kako je svakog poštovao i podjednako voleo od saradnika.  Želim mu da se odmori ali će svakako živeti kao jedan od najvećih dok god bude ovog sveta – poručila je Nada Šargin.

Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. u Cetinju. Bio je srpski i crnogorski filmski i televizijski glumac.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava.

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu Progon. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima Savamala i Direktan prenos. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji Sivi dom (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: Šmeker (1985), Svečana obaveza (TV) (1986), Dogodilo se na današnji dan (1987), Oficir s ružom (1987), Braća po materi (1988), Boj na Kosovu (1989), Original falsifikata (1991), Bolje od bekstva (1993), Kaži zašto me ostavi (1993), Nož (1999).

Žarko i njegov pet godina stariji brat Branimir, zvani Mili, 31. jula 1993. godine napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl”.

Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva.

Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, izrečena mu je kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku, u SAD.

Godina prođe dan nikada je knjiga koju je Laušević objavio 2011, godine. Druga knjiga izašla je u septembru 2013.godine.

Treća knjiga, „Padre idiote“ objavljena je prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari