Žarko LauševićŽarko Laušević, foto Antonio Ahel/ATAImages

Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine sa 63 godine života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević.

„U ime porodice Anita Laušević“, napisala je supruga Žarka Lauševića.

– Istina je, preminuo je. Ja sada idem kod Anite. Preminuo je danas oko 12 časova. Ležao je u bolnici „KBC Bezanijska kosa“. Bio je loše i na kraju eto, nije uspeo da se izbori – rekla je za Blic sestra Lauševićeve supruge.

Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. u Cetinju. Bio je srpski i crnogorski filmski i televizijski glumac.

Biografija

Žarko je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu Progon. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima Savamala i Direktan prenos. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji Sivi dom (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: Šmeker (1985), Svečana obaveza (TV) (1986), Dogodilo se na današnji dan (1987), Oficir s ružom (1987), Braća po materi (1988), Boj na Kosovu (1989), Original falsifikata (1991), Bolje od bekstva (1993), Kaži zašto me ostavi (1993), Nož (1999).

Žarko i njegov pet godina stariji brat Branimir, zvani Mili, 31. jula 1993. godine napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl”. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva.

 

Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, izrečena mu je kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku, u SAD.

Godina prođe dan nikada je knjiga koju je Laušević objavio 2011, godine. Druga knjiga izašla je u septembru 2013.godine.

Treća knjiga, „Padre idiote“ objavljena je prošle godine.

U ovoj najnovijoj knjizi, Laušević je pokušao da dočara robijanje na slobodi, piše o tome šta ga je sačekalo kada je stigao u Beograd, kako je i zbog čega otišao u Njujork, kako se njegova porodica nosila sa teretom, kojim im je on natovario, i dubinski ponire u retorička pitanja o slobodi samoj, da li je ona prirodno stanje ili se čovek u zatvoru bolje oseća, a slobodu doživljava kao nepogodu.

Žarko Laušević
Žarko Laušević na premijeri filma Heroji Hilijarda pre mesec dana, fotoATAImages.rs

Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti je bilo u oktobru na premijeri filma “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani, gde se poklonio gledaocima sa ostalim članovima glumačke ekipe.

Žarko Laušević, nagrade i priznanja

Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu Oficir sa Ružom, 1987. godine
Nagrada lista Polet u Puli Žarku Lauševiću i Kseniji Pajić za najpoetičniji emotivni odnos, 1987. godine
Nagrada Car Konstantin u Nišu za uloge u filmovima Oficir sa Ružom, Dogodilo se na današnji dan i Oktoberfest, 1987. godine
Nagrada „Grad teatar” za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović, 1989. godine
Nagrada Zoran Radmilović za ulogu u predstavi Kanjoš Macedonović, 1989. godine
Sterijina nagrada za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save u predstavi Sveti Sava, 1990. godine
Nagrada izdavačke kuće Dečje Novine za ulogu u filmu Tango Argentino, 1992. godine
Gran Pri na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu Bolje od Bekstva, 1993. godine
Nagrada lista Novost 8 za ulogu u filmu Kaži zašto me ostavi, 1993. godine
Nagrada u Herceg Novom
Nagrada Gran pri Naisa, Filmsku susreti − Niš, 2016. godine
Nagrada Zlatna antena za glavnu mušku ulogu, Fedis, 2019. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari