"Zemlja nomada" najbolji film po izboru američkih kritičara 1Foto: IMDB

Američko udruženje filmskih kritičara proglasilo je za najbolji film ostvarenje „Zemlja nomada“, a autorka Kloe Džao nagrađena je i za najbolju režiju i za najbolji adaptirani scenario.

Film o životu modernih nomada koji nakon ekonomske krize svoju sreću traže na putevima Amerike, pobedio je i u kategoriji najbolja kamera (Džošua Džejms Ričards).

Ovo ostvarenje je, od premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je osvojilo Zlatnog lava, pokupilo brojna priznanja, među kojima i Zlatni globus za najbolji film i najbolju režiju, i tako postalo glavni favorit za ovogodišnje nagrade Oskar.

Za najboljeg glumca proglašen je Čedvik Bozman za ulogu u drami „Ma Rainey’s Black Bottom“.

Zvezda „Crnog pantera“ preminuo je u 44. godini od raka, a posthumno priznanje uručeno je njegovoj udovici.

Najbolja glumica je, prema mišljenju američkih kritičara, Keri Maligan za film „Promising Young Woman“.

Priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu pripalo je Danijelu Kaluji za film „Judas and the Black Messiah“, dok je u ženskoj kategoriji pobedila bugarska glumica Marija Bakalova koja igra u filmu „Borat 2“.

Za najboljeg mladog glumca ili glumicu proglašen je Alen Kim, koji glumi u filmu „Minari“.

Ovo ostvarenje o južnokorejskoj porodici imigranata koja pokušava da se prilagodi svom novom životu u Sjedinjenim Državama tokom 1980-ih nagrađeno je i za najbolji film van engelskog govornog područja.

Najbolja komedija je „Palm Springs“, a najbolji originalni scenario ima drama „Promising Young Woman“.

Zanimljivo je da je film Dejvida Finčera „Mank“, koji je bio nominovan u čak 12 kategorija, nagrađen samo za najbolju scenografiju.

U televizijskim kategorijama najviše pobeda odnela je serija „Kruna“.

Netfliksova produkcija o britanskoj kraljevskoj porodici proglašena je za najbolju dramsku seriju, a glumačka priznanja poneli su i Džilijan Anderson, Džoš O’Konor i Ema Korin. Među komedijama najviše priznanja broji TV serija „Ted Lasso“, dok je među mini serijama glavni pobednik „Damin gambit“.

Dodela nagrada Američkog udruženja filmskih kritičara imala je hibridno izdanje, budući da su se prezenteri javljali sa scene iz Los Anđelesa, dok su nominovani i nagrađeni bili na internet vezi iz svojih kuća i hotela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari