Žene DADE - Jedna moguća izložba 1

Prvo izvođenje pozorišne instalacije „Žene DADE – Jedna moguća izložba“ u ovoj godini biće u sredu, 21. februara u 20 sati u Braće Krsmanović 4, saopštio je KC Grad.

Kroz ovu priču protkan je omaž umetnicama dadaizma koje su učestvovale u kreativnom otporu ovog umetničkog pokreta jednako kao i njihove muške kolege. Međutim, njihov jedinstveni doprinos nije u potpunosti prepoznat. Da li su se danas stvari promenile?

Postavljeni na bele postamente, performeri i muzičari “Žene DADE” su poput živih skulpura na izložbi dadaizma. Kako se performans odvija publika ima izbor da se šeta između postamenata ili da pronađe svoje mesto za sedenje ili stajanje.

Likovi su na putovanju, poput umetnika dadaizma koji su bežali od Prvog svetskog rata u Cirih ili poput današnjih migranata, koji u čamcima putuju ka parčetu zemlje koje bi mogli nazvati svojim. Njihovi koferi se pretvaraju u čamce koji su istovremeno i njihovi domovi– jedina imovina koju poseduju na ovom svetu koji je postao nepodnošljiv.

Ova pozorišna instalacija služi se jezikom muzike, pokreta i poezije na više jezika – srpskom, engleskom, ruskom, rumunskom, francuskom i nemačkom – koja, kao i sam dadaizam svojom ekcesnošću uživa u kršenju pravila.

Režija i koncept: Dijana Milošević. Igraju: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić. Muzičari: Ljubica Damčević, Uglješa Majdevac. Scenografija: Neša Paripović. Kostim i šminka: Snežana Arnautović i DAH Teatar
„Ready-made“ koferi: Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić. Svetlo: Milomir Dimitrijević. Organizacija i PR: Nataša Novaković. Fotografija: Una Škandro

Cena karte je 600 dinara a u pretprodaji, po ceni od 500 dinara na sledećim mestima: DAH Teatar (Resavska 76), KC Grad (Braće Krsmanovića 4),  Mali Princ (Palmotićeva 27).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari