“Žene treba da se bore za svoju slobodu, koja god da je cena": Natalija Avramović, osnivačica filmskog festivala “Petra” 1Foto: J. Patarčić/Danas

“Žene treba da se bore za svoju slobodu, koja god da je cena, jer život po tuđim pravilima, ćutanje i pasivnost su potpuno stvar prošlosti”, kaže za Danas Natalija Avramović, osnivačica i selektorka novog filmskog festivala “Petra”.

Inspirisana Feminističkim filmskim festivalom “RVK”, kojem je prisustvovala u januaru ove godine u Rejkjaviku na Islandu, Natalija Avramović je uvidela da jedan takav festival nedostaje Srbiji i već u avionu za Beograd počela da ga osmišljava.

Tako je nastao Međunarodni ženski filmski festival “Petra”, koji će se ove godine po prvi put održati od 8. do 11. decembra u dvorani Kulturnog centra u Beogradu, a koji će ujedno biti i prvi filmski festival u našoj zemlji koji slavi žensko filmsko stvaralaštvo, ženske autorke i filmove sa ženskom tematikom.

“Svaka autorka ima svoju viziju, ono što nju muči i inspiriše da govori, radi i pravi filmove, a moja želja je da svaki taj film prikaže jačinu žene koja, pored svih problema i svega onoga što društvo nameće, ipak uspe da sačuva sebe. Ono što je samo njeno, intimno. Ono što je ona”, kaže Avramović.

Prvo izdanje Festivala imaće jednu kategoriju, a to je dugometražni igrani i dokumentarni film, u okviru koje će biti predstavljeno sedam filmova, dok će Festival otvoriti premijera srpskog dokumentarnog filma “Rudarke”, rediteljki Marije Đoković i Nataše Janković.

“Doći će i žene iz kopova, rudarke, koje će se predstaviti i nakon toga će ići projekcija drugog filma. Što se tiče prijave filmova, ona traje do 1. septembra i do sada nam je stigao baš veliki broj filmova iz celog sveta. Mogu reći da su to filmovi iz regiona, poput Mađarske, Rumunije, Bugarske, pa i Avganistana, Kazakstana i Amerike, ali još ništa nije zvanično i imam još puno filmova da pogledam i da odlučim”, objašnjava Avramović.

“Žene treba da se bore za svoju slobodu, koja god da je cena": Natalija Avramović, osnivačica filmskog festivala “Petra” 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Festival je najavljen na ovogodišnjem, 29. izdanju Festivala evropskog filma Palić, gde je takođe najavljena i nagrada za pobednika Festivala.

Naime, sam naziv Festivala “Petra” nosi simboliku snažne žene, jer ovo ime originalno potiče iz staro-grčkog jezika i u prevodu na srpski znači kamen, stena.

Tako je “Petra” žena koja je jaka kao stena, kakva će biti i nagrada u obliku žene koja izlazi iz kamena, a koju je uradila Saška Vasić, studentkinja četvrte godine Zidnog slikarstva i primenjene umetnosti.

“Meni nije cilj samo da pustimo filmove za našu javnost i gledaoce i da to prođe tako, revijalno. Moj cilj je da dovedemo rediteljke iz celog sveta da prisustvuju Festivalu, da budu uključene u to, da imamo razgovore, da se to dalje širi. Mene je moj debitantski film podstakao na ovako nešto, jer sam osetila da u Srbiji nedostaje ženske jake energije, snage, kreativnosti i borbe”, ističe Avramović.

A Petra je i ime glavne junakinje njenog debitantskog igranog filma “Prolećna pesma” (2021), u kojem je rediteljka, scenaristkinja i producentkinja, a koji će, kako nam otkriva, imati i dva nastavka.

“Biće to trilogija, ali će svaki film biti priča za sebe i poseban vizuelni doživljaj. Prvi film je najsuroviji iskaz i prikaz duše jedne žene koja se bori sa raznim stvarima. Prikazuje kraći period njenog života u kojem žonglira između porodičnih, poslovnih, ljubavnih i drugarskih odnosa, a sada želim da uđem dublje u žensku psihu i emociju. U drugom filmu ću se baviti Petrom i njenom emotivnom strukturom. Tom nekom fatalnom ljubavlju koje mi, sve žene, imamo i prođemo u životu, a treći film će biti o Petri devojčici, od onoga odakle sve počinje”, zaključuje Natalija Avramović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari