Žički duhovni sabor - jedan od belega Kraljeva 1

Sinoć je u Narodnom muzeju u Kraljevu počeo XXV Žički duhovni sabor – Preobraženje 2016.

Kratkom, prigodnom besedom u kojoj je, za istrajnost i zalaganje, pohvalio organizatore „Žičkog duhovnog sabora – Preobraženje 2016“, Književni klub „Kraljevo“, Narodni muzej u Kraljevu i biblioteku „Stefan Prvovenčani“ gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terić je sinoć u Narodnom muzeju u Kraljevu proglasio XXV Žički duhovni sabor otvorenim.

Ova kulturna manifestacija je, za četvrt veka svoga postojanja, postala prepoznatljivi beleg Kraljeva na kulturnoj mapi Srbije jer, uporno i dosledno, afirmiše i populariše poeziju kao vid književnog stvaralaštva.

U okviru XXV Žičkog duhovnog sabora Preobraženje 2016 sinoć je, u Narodnom muzeju u Kraljevu otvorena izložba „Mozaik praksis“ – primeri savremene mozaičke prakse u radovima Ivana Pavića, Dragana Vasića i Olivere Gavrić Pavić. Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Vuk Nedeljković dok su u muzičkom programu „Srpska lira“ učestvovali instrumentalista Dragan Mlađenović i solo pevačica Marčela Frančesko.

Večeras će u biblioteci „Stefan Prvovenčani“ biti upriličen susret – književno veče sa Živoradom Nedeljkovićem ovogodišnjim lauretaom i dobitnikom priznanja „Žička hrisovulja“ koje će mu biti svečano uručeno 19. avgusta, na Preobraženje, u manastiru Žiča.

Četvrtak će proteći u znaku još jednog skupa posvećenog stvaralaštvu Živorada Nedeljkovića kojim će, u biblioteci „Stefan Prvovenčani“ predsedavati Radivoje Mikić i koji će okupiti desetinu pesnika, književnika i književnih kritičara. Po tradiciji, zbornik sa tog skupa će biti objavljen iduće godine, u predvečerje XXVI Žičkog duhovnog sabora.

Promocija knjige „Kraljevo od varoši do grada“ direktora Narodnog muzeja u Kraljevu, istoričara Dragana Draškovića za koju, u Kraljevu već vlada veliko interesovanje, zakazana je za sutra u 19 časova u Narodnom muzeju a za kraj dana je predviđeno tradicionalno okupljanje pesnika u dvorištu „Adžića kuće“ pod nazivom „Preobraženje, pesnici“.

XXV Žički duhovni sabor – Preobraženje 2016 završava se u petak u podne u manastiru Žiča uručenjem „Žičke hrisovulje“ i prigodnom besedom laureata Živorada Nedeljkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari