Zigmund FrojdFoto: akg-images / akg-images / Profimedia

Tribina “Zigmund Frojd, Budućnost jedne iluzije” biće održana u utorak, 6. februar u 19 sati u Klubu Doma omladine Beograda, u okviru Ciklusa „Velike knjige 20. veka“.

Predavač će tom prilikom biti Aleksandar Prica, doktorand na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a razgovor moderira Danijela Marković, Institut za studije kulture i hrišćanstva.

„Budućnost jedne iluzije“ je objavljena 1927. godine i predstavlja kulminaciju Frojdovog bavljenja pitanjem religije. Knjiga opisuje njegovo tumačenje porekla, razvoja i budućnosti religije, iz perspektive psihoanalize. Za Frojda je religija iluzija, koja reflektuje „ispunjenje najstarijih i najjačih želja čovečanstva“.

O ciklusu:

Institut za studije kulture i hrišćanstva, u saradnji sa Domom omladine Beograda, realizuje tokom 2024. ciklus tribina “Velike knjige XX veka” sa ciljem da se pažnja šire ali i stručne javnosti skrene na neke od najznačajnijih knjiga objavljenih u dvadesetom veku, koje se bave metafizičkim i religioznim pitanjima, a koje do danas nisu izgubile na svojoj relevantnosti.

Cilj je takođe da se publika podstakne na njihovo (ponovno) čitanje i interpretiranje u savremenom kontekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari