Organizatori otkrili članove žirija Sarajevo Film Festivala 1Foto: Sarajevo film festival

Producentkinja Lejla Dedić, reditelj Goran Dević i konsultant i kritičar za dokumentarne filmove Tue Stin Miler, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 26. Sarajevo Film Festivala, objavili su danas organizatori.

26. Sarajevo Film Festival će biti održan od 14. do 21. augusta 2020.

Lejla Dedić

Lejla Dedić je rođena u 1972. godine u Konjicu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je 1997. na Univerzitetu South Bank u Londonu na temu „Mediji i društvo“.

Već devet godina radi u programskom sektoru medija Al Jazeera, a do sada je za Al Jazeeru Balkans otkupila preko 300 fantastičnih filmskih naslova i na desetine serijala. Koproducirala je preko 20 filmova, od kojih je većina nagrađivana na regionalnim i evropskim festivalima. Tokom dosadašnje karijere učestvovala je na preko 50 renomiranih filmskih festivala kao članica žirija, panelistica i producent.

Treću godinu zaredom ponosna je selektorka na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), a posljednje dvije i na Rab Film Festivalu (RAFF).

Goran Dević

Goran Dević rođen je 1971. godine u Sisku. Studirao je arheologiju i pravo. Godine 2008. diplomirao je filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao asistent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma.

Njegovi dokumentarni i igrani filmovi su nagrađivani u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Leipzigu, Motovunu i Zagrebu. Prvi dugometražni film koji je režirao 2009. godine, deleći režiju i pisanje scenarija sa Zvonimirom Jurićem, jeste psihološka ratna drama „Crnci“ koja je naišla na odobravanje kritike. Retrospektive njegovih dokumentaraca su prikazivane na festivalima Arsenal Berlin, Crossing Europe Filmfestival Linz, Beldocs i Zagreb.

Osnivač je producentske kuće Petnaesta umjetnost.

Tue Stin Miler

Rođen je 1947. godine u Danskoj. Više od 20 godina radio je sa kratkim i dokumentarnim filmovima u Danskom filmskom odboru kao sekretar za medije, voditelj distribucije i informisanja i kao urednik za nabavke.

Bio je čest član žirija na evropskim festivalima kratkog i dokumentarnog filma. U više od 30 država je držao obuke i seminare na temu dokumentarnog filma. Od 1996. do 2005. godine bio je direktor EDN-a (Evropske dokumentarne mreže).

2004. godine je osvojio nagradu Danish Roos za svoj doprinos danskoj i evropskoj kulturi dokumentarnog filma, a dve godine kasnije osvojio je nagradu za promovisanje portugalskih dokumentaraca. 2014. godine je primio EDN-ovu nagradu za „izuzetan doprinos razvoju evropske kulture dokumentarnog filma”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari