"Život je san" u vreme političkih strasti 1

Revija „Teatar na pravom putu“ otpočela je premijerom Šabačkog pozorišta „Život je san“ Pedra Kalderona, u adaptaciji i režiji Aleksandra Lukača.

Gotovo četiri veka od kako je ovaj slavni španski pisac stvarao, pokazalo se da stvarnost i nije toliko izmenjena, a Lukač je samo koristio savremene oblike ispoljavanja agresije.

Predstava je osavremenjena digitalnom vizualizacijom, tekstom na španskom kao i dečijim crtežima i video igricom, a dinamičnosti umnogome doprinose songovi i kabaretski pasaži. Aleksandar Lukač navodi da je adaptaciju radio u današnjem trenutku, dakle kada ni političke ni lične strasti, nema šta da zauzda.

– One se nesmetano prepliću, sukobe, i konačno oplođuju jedna drugu, terajući ceo svet u pravcu, istorijski gledano, do sada neviđenog haosa. Pozorište je, naravno, poslednje mesto u kome će se naći rešenja za ovo stanje, ali je i prvo koje će prisvojiti estetiku haosa, i koristeći san kao paradigmu pokušati da zabavi, navodi Lukač

Revija pozorišnih predstava nastavljena je komadom „Drita“ Puls teatra iz Lazarevca, a usledila je je nova premijera „Deža vi“ u režiji Andree Lazić i u koprodukciji pozorišta iz Novog Pazara, Kruševca i Šapca. Pozorišna sezona u Šapcu tako je počela ovom revijom, gde će biti odigrano devet predstava. Najpre je otvorena izložba o Miri Stupici, koju je pripremila mr Ksenija Šukaljević Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari