Životinjsko carstvo od žice 1Foto: Promo

Izložba radova iz ciklusa “Božja stvorenja“ autora Danka Brkića otvorena je u Galeriji 73 (Požeška 83 a).

Danko Brkić predstavlja se izložbom skulptura od žice, nastalih iz želje umetnika da sa minimumom sredstava, linijom u kontinuitetu, sa svedenim formama dovedenim ponekad do znaka, dođe do karaktera datog motiva. Linija kao osnovno sredstvo likovnog izražavanja, ovde je došla do punog izraza.

Po rečima LJubice Miljković, istoričarke umetnosti i autorke teksta za katalog, Brkić je polazište našao u prirodi, ali ne kao Matis u onoj koju stvaraju nadareni ljudi, nego hemijske reakcije, bogovi ili nedokučivi tvorci.

„Iako obrađuje razne životinje aerodinamičnih, elegantnih tela koja su u funkciji kretanja i opstanka, Danko Brkić posebnu pažnju poklanja pticama. One su u mnogim civilizacijama simbol transcendencije i duhovnosti, takođe spoj neba i zemlje.Danko Brkić je samo naizgled značenja potisnuo u drugi plan zato što se podrazumevaju. Ipak, nije ih zanemario. On odlično bira karakteristike koje na njih upućuju.

Usredsredio se na to kako da ne izgubi idealnu lepotu određenu ko zna kakvim procesima i potrebama, da ne odstupi od nje, ali je ne ponovi nego potčini zakonima umetnosti. On opredmećenom linijom svedenom na bit lako i tačno definiše formu koja uspostavlja dijalog sa prostorom, vazduhom, predmetima i svojim postoljima, ali i izaziva asocijacije i otvara puteve za različite estetske izazove i tumačenja simbola.

NJegove linije bismo uporedili sa zvucima violine i ostalih gudačkih instrumenata. Virtuozan neprekinut miran tok oplemenjen je ornamentima, arabeskama i drugim tako neophodnim, ali krajnje jednostavnim i nenametljivim ukrasima.

Sve bravure kod ovih osobenih skulptura, rekli bismo parafrazirajući autorov naziv izložbe: Dankovih stvorenja, same po sebi otkrivaju divljenje prema kreatoru Božjih stvorenja, podjednako i trajanju, izazovima i beskrajnim mogućnostima umetnosti“, piše u predgovoru kataloga izložbe LJubica Miljković.

Izložba će trajati do 10. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari