Zlatna značka za 50 zaslužnih 1FoNet/Nenad Đorđević

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila je 42. put Zlatne značke za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti za istaknutih 50 pojedinaca, kojima su danas svečano uručena priznanja u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koja obeležava 61 godinu postojanja dodelila je za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju srpske kulture sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom Ministtarstva kulture i informisanja.

Dobitnici su kulturni poslenici, dramski, likovni i operski umetnici, novinari, pisci, profesori, naučnici, privrednici i drugi zaslužni pojedinci iz Srbije, regiona i dijaspore.

Zlatne značke za 2017. su uručili pomoćnik ministra spoljnih poslova Aca Jovanović, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Ljubivoje Ršumović i generalni sekretar Živorad Ajdačić.

Ove godine, kao obično, dobitnici su sa raznih strana sveta, ali svi sjedinjeni u stvaralaštvu, čuvanju kulturne baštine i ljubavi prema svojoj domovini, rekao je Ajdačić.

Tako će, naglasio je, Zlatna značka zasijati u Čikagu, Torontu, Beču, Rimu, Švedskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, ali i Podgorici, Slovenskim Konjicama, Banjaluci, Čačku, Somboru i širom Srbije.

U ime nagrađenih na svečanosti se zahvalio novinar i v.d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović.

Za sve ove godine prosvećivanja i podizanja kulturnog nivoa stanovništva, Kulturno prosvetna zajednica se pretvorila u tvrđavu u kojoj se brani i čuva jedinstven kulturni i duhovni prostor svih Srba, ma gde žive. A, čuvarima kulture nikad nije bilo teže nego danas. I biće sve teže, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, u eri savremenih komunikacija i digitalizovanja kulture, vreba opasnost od individualnog gubljenja izvornih svojstava.

Ipak, ukazao je on, informaciono-komunikacione tehnologije i internet kao moćan alat treba upotrebiti u čuvanju identiteta srpskog naroda.

Jovanović je ukazao da Ministarstvo spoljnih poslova preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava doprinosi zbližavanju matice i rasejanja.

Prema njegovim rečima, predstavnici dijaspore doprinose očuvanju srpskog identiteta, a cilj je jačanje svesti o poreklu kroz što više generacija.

Ršumović je predložio da se prate svi koji rade na ponos srpskog naroda, a pošto su i deca naš narod i stratreška stvar države i nacije da i neko od takvih pregalaca bude dobitnik iduće godine.

Žiri je odlučivao među 234 predloga.

Nagradu čine pozlaćena značka i povelja- grafički list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari