Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke uručeni Jelisaveti Seki Sablić, Đorđu Kadijeviću i posthumno Živojinu Pavloviću: Milena Pavlović - Ova nagrada za mog oca u simboličnom smislu dolazi u pravo vreme 1foto Miroslav Dragojević Danas

Povodom Dana Jugoslovenske kinoteke, 6. juna, koja ove godine obeležava 74. rođendan, tradicionalno je dodeljena nagrada Zlatni pečat ovogodišnjim laureatima, glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Kadijeviću, i posthumno, reditelju Živojinu Žiki Pavloviću, koji je u njegovo ime primila glumica Milena Pavlović, njegova ćerka.

– Iako možda nije vreme za slavlje i nagrade, radujem se, ovakvi događaji pomažu da se vratimo u bolje vreme, mada kod nas nisu bila neka najbolja vremena. Posebno se radujem što ovu nagradu, vrhunsku, možda i najveću, dobijam u ovakvom društvu, uz velikog Živojina Žiku Pavlovića i gospodina Đorđa Kadijevića. Zahvalna sam životu što mogu da je primim i priključujem je svojoj ličnoj sreći – izjavila je Seka Sablić.

Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke uručeni Jelisaveti Seki Sablić, Đorđu Kadijeviću i posthumno Živojinu Pavloviću: Milena Pavlović - Ova nagrada za mog oca u simboličnom smislu dolazi u pravo vreme 2

 

I za reditelja Đorđa Kadijevića Zlatni pečat za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti je vrhunsko priznanje, kako je izjavio.

– Ovih dana neprestano sam se pitao da li sam zaslužio ovu nagradu. Sve što sam imao i što sam znao dao sam jednoj mističnoj umetnosti, a film je mistični medij. Moj život će uskoro nestati, ali trag koji će ostati od svega onoga što sam maštao i što sam želeo da kažem ostaje zabeležen na filmskoj traci. Posebno se radujem što je Kinoteka ostala Jugoslovenska, jer ću i ja do poslednjeg trenutka svog života ostati Jugosloven – istakao je Kadijević.

 

Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke uručeni Jelisaveti Seki Sablić, Đorđu Kadijeviću i posthumno Živojinu Pavloviću: Milena Pavlović - Ova nagrada za mog oca u simboličnom smislu dolazi u pravo vreme 3
foto Miroslav Dragojević Danas

Za glumicu Milenu Pavlović Zlatni pečat koji se sada dodeljuje Živojinu Pavloviću ima i veliki simbolični značaj.

– Slažem se sa koleginicom Sekom da možda nije vreme za primanje nagrada i slavlje, ali s obzirom da je 25 godina prošlo od Živojinove smrti, a ove godine je i 90 godina njegovog rođenja, i s obzirom da njegovi filmovi govore o neslobodi, o izopačenim idejama političkim i društvenim, ova nagrada je na neki način simbol ovog vremena. Njegovi filmovi bi mnogo mogli o tome da kažu ako ih neko ponovo pogleda. Bilo bi interesantno šta bi Živojin sada rekao. Da li bi ušao u samocenzuru kao mnogi od nas. Ne verujem. Da li bi imao slobodu mišljenja, govora i stvaranja. Verujem da da. U tom smislu ova nagrada je došla u pravo vreme – istakla je Milena Pavlović.

Na kultna ostvarenja naših legendarnih umetnika, ovogodišnjih laureata Zlatnog pečata, podsetili su inserti iz najvažnijih filmova u kojima su njihova dela ostala zabeležena kao filmska baština, a kako je istakao Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, više od jednog veka, koliko je proteklo od prve filmske projekcije, pokretne slike ne prestaju da nas očaravaju.

– I pored mnogobrojnih tehnoloških, ali i raznih drugih promena, te slike uzbuđuju ali i umiruju, teraju nas da delamo, da se pomeramo i menjamo, ali i pružaju utehu nad neminovnostima. Sve te slike zajedno čine veliki san koji čovečanstvo, preko sto godina sanja zajedno, i u u kome ispisuje jednu istoriju koja je često lepša i smislenija od stvarne – istakao je Pantelić.

Plaketa Jugoslovenske kinoteke za saradnju dodeljena je Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, za zajednički projekat A1 Letnji bioskop na krovu Doma vojske u Beogradu, a ovo priznanje uručeno je potpukovnici Biljani Pašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari