Holandski film „Borgman” reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je Zlatnog tornja za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma „O puževima i ljudima”, dobitnik Palićkog tornja za najbolju režiju na jubilarnom 20. Festivalu evropskog filma Palić.

Ovu odluku doneo je međunarodni žiri kojim je predsedavao srpski reditelj Srđan Dragojević.

Film „Borgman” je „moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, čiji se stav protiv establišmenta izražava u odnosu na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono na šta se ne može odgovoriti”, stoji u obrazloženju žirija.

„O puževima i ljudima” je s druge strane, prema njihovoj oceni, „pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije.“

Specijalno priznanje dodeljeno je glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu „U ime…” u režiji Malgožate Šumovske.

Na predlog žirija, nagradu „Sejfi Teoman”, za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, Bord festivala dodelio je finskom filmu „Otvori mi se” u režiji Simoa Halinena.

Što se tiče takmičarskog programa Paralele i sudari, za najbolji film u ovoj selekciji proglašeno je tursko ostvarenje „Hladnoća” u režiji Ugura Jusela, dok je specijalna nagrada dodeljena ostvarenju Alekseja Balabanova „Hoću i ja”.

Jubilarni Festival evropskog filma Palić, na kojem je od 13. jula prikazano više od 90 filmova, završen je sinoć projekcijama filmova „Selidba“ Ditriha Burgemana i „Moj pas Kiler“ Mire Fornaj i dodelom nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari