Zrenjanin: Samostalna izložba radova Mirjane Đošić u Savremenoj galeriji od 15. marta 1Foto: Savremena galerija/Radovi Mirjane Đošić

Samostalna izložba radova umetnice Mirjane Đošić pod nazivom „Iluzija“ biće predstavljena 15. marta u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Autorka u svom radu koristi ogledala, a inspiraciju joj predstavljaju i oči, kako bi stvorila refelksiju sopstvenog prostora u odnosu na stvarni svet.

Kako navodi, iluzija predstavlja obmanu čula, pri čemu se neki predmet zapaža drugačije nego što on izgleda u stvarnosti.

-Iluzije mogu uključiti sva čula, ali najčešće zahvataju vizuelna.Moj prostor predstavlja savremeno „ogledalo“ koje je povezano sa montiranom slikom stvarnosti koju svi pažljivo kreiramo o sebi na društvenim mrežama. Suptilnim intervencijama u okviru svog umetničkog stvaralaštva pokušavam da ukažem na promene kojima smo izloženi u okviru dinamičnih socijalnih i političkih kretanja savremenog društva – ističe Mirjana Đošić.

Zrenjanin: Samostalna izložba radova Mirjane Đošić u Savremenoj galeriji od 15. marta 2
Foto: Savremena galerija/Radovi Mirjane Đošić

Autorka se koristi različitim tehnikama, komponuje rasute fragmente privatne i javne svakodnevice. Slike samo naizgled odišu mirom i tišinom, ali u isto vreme kriju određenu nedoslednost koja se ne slaže sa našim uobičajenim očekivanjima.

– Dugo se bavim proučavanjem lica, očiju i usana, kao i zamrznutim trenucima koja ta lica predstavljaju u vremenu i prostoru. Sledim sopstvenu iluziju koju pokušavam da predstavim kao istinu i trudim se da zbunim vas, posmatrače, i navedem vas da mi poverujete – objašnjava Mirjana Đošić.

Mirjana Đošić je rođena 1981. u Trsteniku. Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, završila je u Beogradu 2005. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović. Doktorirala je 2015. godine.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2006. godine. Status samostalnog umetnika ima od 2009. godine.

Imala je sedamnaest samostalnih izložbi i preko pedeset grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu.

Zrenjanin: Samostalna izložba radova Mirjane Đošić u Savremenoj galeriji od 15. marta 3
Foto: Savremena galerija/Radovi Mirjane Đošić

Autorka je dva murala u Beogradu, na železničkoj stanici Prokop i Fakultetu dramskih umetnosti. Godinama je voditelј Zimskih i Letnjih radionica slikanja za decu u organizaciji „Prijatelјa dece Beograda“ pod pokrovitelјstvom Skupštine grada Beograda.

Za istaknuti doprinos u savremenom srpskom slikarstvu, povodom Revijalne izložbe slikara Srbije održane u umetničkom pavilјonu „Cvijeta Zuzorić“ 2012. godine dobila je prvu nagradu.

Izložba “Iluzija” biće otvorena od 15. do 25. marta u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Zrenjanin: Samostalna izložba radova Mirjane Đošić u Savremenoj galeriji od 15. marta 4
Foto: Savremena galerija/Radovi Mirjane Đošić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari