Danijel Krejg: Dobrodošao mister Bond 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Siguran sam da ćete učiniti sve da se osećam prijatno, jer sam uvek spreman na neočekivano, kaže Džejms Bond u „Spektri“ zagonetnom lideru Ernstu Blofeldu, koji je svoje kriminalne aktivnosti počeo da proširuje po svetu.

I mada smo i mi odavno usvojili Bondovu sentencu da uvek budemo spremni na neočekivano, našu apatičnu čaršiju uzdrmao je dolazak nepobedivog agenta 007.

Slavni britanski glumac Danijel Krejg stigao je u Beograd zbog snimanja drugog dela filma „Nož u leđa“, u režiji Rajana Džonsona, a pored činjenice da je najpopularniji tajni agent na svetu ovih dana naš „sugrađanin“, iznenađenje za naš tamni vilajet bilo je i to što je doputovao bez pompe i obezbeđenja, sa trogodišnjom ćerkom koju ima sa oskarovkom Rejčel Vajs, dadiljom i svojim agentom. Šesti glumac kome je poverena naslovna uloga u najkul filmskoj franšizi ikada, nije bio viđen kao njen dostojan naslednik, pogotovu Šona Konerija, najmuževnijeg, najboljeg i najslavnijeg Džejmsa Bonda koji je učinio da se agentu 007 oprosti i njegov mačizam (ostali glumci u ovoj ulozi, Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan, nisu bili ni bleda Konerijeva kopija), i nije imao lak zadatak.

Ali, Krejg je uspeo da nedodirljivom Džejmsu Bondu doda malo emocija, malo intimne drame i ranjivosti, pa čak i sposobnost da bude romantičan i da se zaljubi, i da posle četiri filma iz ovog serijala – „Kazino Rojal“, „Zrno utehe“, „Skajfol“ i „Spektra“ postane pobednik, i da dobije nominaciju za nagradu BAFTA. Ovom transformacijom, čak i oni koji se ne lože na neustrašivog agenta britanske kraljice, već godinama na Krejga gledaju sa simpatijom.

A britanska kulturna javnost ovog vrsnog ragbistu poznaje, pre svega, kao sjajnog pozorišnog glumca koji je karijeru u londonskim teatrima započeo izvođenjem Šekspirovih likova (završio je čuvenu „Gilhold“ školu za muziku i dramu). Na filmu, skrenuo je pažnju kritike i publike u istorijskoj drami „Elizabeta“ iz 1998, u kojoj je igrao uz Kejt Blančet, dramama „Ljubav je đavo“, „Rov“, „Kako biti normalan?“… Kada se dokazao u ozbiljnim ulogama i osvojio Britansku nezavisnu nagradu za najboljeg glumca, Krejg je počeo da igra u visokobudžetnim blokbasterima, kriminalističkim trilerima poput „Minhena“ Stivena Spilberga, a onda je stigla i franšiza o Džemsu Bondu, koja mu je donela svetsku popularnost.

Uprkos tom formatu mega zvezde koju ima, Krejg sa svojom drugom suprugom Rejčel Vajs, privatno živi vrlo diskretno i skromno, van domašaja medija.

U avanturama Džejmsa Bonda, Danijela Krejga ćemo premijerno gledati poslednji put oktobra ove godine, kada, posle tri odlaganja zbog pandemije, konačno kreće distribucija novog špijunskog trilera „Nije vreme za umiranje“, u režiji Kerija Fukunaga.

A njegovo prisustvo u Beogradu možemo da pozdravimo kao Monika Beluči u „Spektri“: Dobrodošao, mister Bond, znali smo da ćete jednom doći“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Danijel Krejg: Dobrodošao mister Bond”

  1. G-đ Radosavljević, vaša konstatacija o ostalim glumcima koji su glumili Bonda je paušalna, netačna, pa samim tim i nepoštena. Nisam siguran ni da ste odgledali sve filmove o Bondu – ja sam uz njih odrastao i imam ih sve… osim poslednje dve Krejgove „kreacije“. Da se razumemo, Koneri (jedan od meni omiljnih glumaca ikad) je verovatno najbolji Bond, već samim tim što je prvi, što je time postavio „zlatni standard“ i stoga što je Fleming (kažu) do svoje smrti pisao romane o Bondu imajući Konerija pred očima. Mur je Bondu dao „gospo’štinu“ i tipičnu britansku auto-ironiju, Lejzenbi nažalost nije imao vremena da se pokaže, Dalton (možda najbolji glumac od svih koji su tumačili agenta 007) je prvi koji je liku Bonda dao uverljive emocije, Brosnan je lik uveo u moderno vreme, preuzimajući i sažimajući pomalo od svih prethodnika, a Krejg? Postmoderna mašina za ubijanje (tu se za Bonda prvi put pominje opis radnog mesta: „assasin“) sluđen i sluđujući u beskonačnom nizu akcionih spotova koji su mogli da se slože i bilo kojim drugim redosledom, a da krajnji rezultat bude podjednako dosadan. Tokom „Spectre“ sam zaspao (što se može pripisati i godinama), a ovaj naredni me skoro i ne zanima. U skladu sa savremenom „političkom korektnošću“, naredni Bond će biti tamnoputa dama sa LGBT background-om. Još to da vidim, pa mogu i da mrem.

  2. poznavaoce svih „bondovskih“ filmova
    Barry Nelson nije spomenut u tako opsirnoj i licnoj kritici a ne spomenuti David Nivena koji je namanje receno glumac kao svi pomenuti ostali glumci zajedno i zaista i privatno jedan neuporedivi engleski gospodin nad svima

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.