Dragoljub Simonović - uhapšeni naprednjak 1Foto: Medija centar

Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka i član Glavnog odbora SNS-a, uhapšen je zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Novinar kome je 12. decembra 2018. zapaljena kuća u Vrčinu sa dva Molotovljeva koktela, i istovremeno pucano na ulazna vrata, jedva je izvukao živu glavu pobegavši sa suprugom kroz prozor kuće.

Tek nakon pokušaja ubistva, javnost je saznala za lokalni gročanski portal, a i za samog Simonovića, o čijim kriminalnim radnjama je Jovanović pisao proteklih sedam godina. Za to vreme bio je žrtva progona, ucena i pretnji, pokušaja ubistava, dok je urednik portala Žig info Željko Matrorčević brutalno prebijen prošle godine, i sa teškim povredama završio u bolnici.

Jovanović je godinama podnosio krivične prijave nadležnim organima, pisao premijerki i predsedniku čak tri puta, ali je reakcija državnih organa izostala. Na Vučićevo dramatično obraćanje povodom hapšenja Simonovića uz konstataciju da partijska knjižica nikog neće zaštiti, javnost je s pravom reagovala ogorčeno. Jer upravo je ta partijska knjižica Simonoviću dozvolila da punih 10 godina, od kada je član SNS-a, nesmetano koristi funkciju u cilju ličnog bogaćenja i zastrašujuće odmazde prema neistomišljenicima.

Dragoljub Simonović je rođen je 1959. Kako navodi Istinomer, na izbornoj listi za narodne poslanike 2008. u rubrici stajalo je da je po zanimanju mašinski konstruktor, a četiri godine kasnije navedeno je da je diplomirani ekonomista. Simonović je, navodno, u međuvremenu završio treći stepen na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci, a četvrti 2008. na Fakultetu za preduzetnički biznis Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Radio je jedanaest godina u Železnici Srbije.

Bio je član Srpske radikalne stranke. Na izborima 2004. biran je za narodnog poslanika sa njihove liste. Ostalo je zabeleženo da je na dan izbora, ljut zbog nepoštovanja izbornih pravila, sa još tri člana SRS polupao pet izbornih kutija, pa je zbog toga proveo 27 dana u Padinskoj skeli.

Na čelo opštine Grocka dolazi juna 2005, ali je smenjen već u novembru jer je formirana nova većina. Poslaničku funkciju dobija na parlamentarnim izborima 2007. Naredne godine prelazi u SNS, a nakon izbora 2012. ponovo postaje predsednik opštine Grocka. Na toj poziciji ostaje do decembra kada je imenovan za generalnog direktora Železnica Srbije. Smenjen je u januaru 2015, a u junu 2016. ponovo je izabran za predsednika opštine.

Simonovićeva privatna firme „Graditelj“, koju vodi njegova ćerka, dobija sve poslove u opštini Grocka, uključujući i obnovu i izgradnju lokalnih puteva. Predsednik opštine pored nekretnina u Grockoj ima i vilu na Srebrnom jezeru, a planirao je da kupi jahtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.