Dritan Abazović: Relaksirani crnogorski premijer 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Može li se i zamisliti da pripadnik jedne nacionalne manjine predvodi vladu u Srbiji?

Teško.

Crna Gora je prekjučerašnjim izborom Dritana Abazovića, pripadnika albanske nacionalne manjine, pokazala da je država svih njenih građana, da je na visokom evropskom i civilizacijskom nivou.

Za svaku pohvalu.

Abazović je ujedno i treći premijer Albanac na Balkanu.

Ali, to što je izabran za premijera nije zaslužan Abazović.

Njegovo političko flertovanje tokom proteklih 15 meseci skupo je koštalo državu Crnu Goru. Ne samo što je Crna Gora razjedinjenija više nego ikad, već što je zamalo skroz skrenula sa evropskog puta, a za dlaku da postane autonomna pokrajina Srbije gde glavnu reč vodi prvosveštenstvo SPC.

No, kako je rekao u svom govoru prekjuče na svečanoj sednici na Cetinju: „Ponosam sam na sve što sam radio u poslednjih godinu i po“.  Ponovio bi, kaže, većinu svojih poteza.

Ova ista opcija – manjinske vlade nuđena je i nakon izbora u avgustu 2020.

On je tada glat odbio.

Onda kada se pevalo „Nema Mila, nema Tita, sad se Dritan ođe pita“.

E, pa, ispade da ima i Mila i DPS-a od čije snage vetra sada sve zavisi. Fotografija sa svečane sednice u četvrtak u crnogorskoj prestonici Cetinje gde DPS sedi u klupama vladajuće većine umesto predstavnika prosrpskog Demokratkog fronta mnogo govori.

Abazović – „bitanga“ – kako ga je jednom prilikom nazvao predsednik Crne Gore, kupio je mnoge i izvan Srbije pričama kako će on smeniti DPS, kako će iskoreniti korupciju, kako neće više biti zapošljavanja po partijskoj liniji, kako je dosta više sa podelama. I šta bi, ništa.

Dojučerašnji potpredsednik vlade Crne Gore mogao je sve da svari i sa svima da tračari.

Tako je u februaru prisustvovao i partiju sa pripadnicima „Noćnih vukova“ i poštovaocima četničkog pokreta.

Kad je zatrebalo nazivao je i sopstvene građane teroristima kao prošlog septembra na Cetinju. Nije mu smetalo ni to što mu vladom rukovodi crkva.

Problemima je pristupao relaksirano, zato su se i nagomilali.

U završnoj reči Abazović je kazao da veruje da je manjinskom vladom napravljen ogroman iskorak i pozvao sve „da se okupe oko evropske Crne Gore“. Kako je rekao, dosadašnji problem u ovoj zemlji je bio političko slepilo.

„Jeste ovo čudna, nesvakidašnja situacija, toga sam svestan. Nadam se da ćemo nakon narednih izbora dobiti stabilnu vladu a da će sve snage u parlamentu moći konstruktivno da sarađuju“, rekao je Abazović.

Kazao je da narednih meseci treba sprovesti veliku diplomatsku akciju kako bi Crna Gora ubrzala evropski put.

Iz regiona i sveta pristižu čestitke. U Crnoj Gori su mahom oprezni – vlada kažu nije idealna ali bolja je od apostolske. Za pojedine je „nagrađivanje“ Abazovića u čin premijera i to usred Cetinja poniženje.

Vlada je svakako oročena na godinu dana do izbora. Treba joj pružiti priliku a građani potom neka im sude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.