Dua Lipa: Mračni pop 1Dua Lipa Foto: EPA-EFE/JOHN MARSHALL / HANDOUT NO TV

U svom govoru, prilikom primanja dva velika priznanja na dodeli Brit nagrada, pop diva Dua Lipa zahtevala je povećanje plata za zdravstvene radnike.

U pitanju je prva velika manifestacija održana uživo u kovid eri, a koja je protekla u znaku upravo ove pevačice, jer je Dua Lipa dobila dve od tri nagrade za koje je bila nominovana. Ona je još 2018. godine osvojila dve nagrade Brit – za britanskog ženskog solo izvođača i britanskog novog izvođača.

Ogromnu svetsku popularnost stekla je od momenta kada se pojavila na muzičkoj sceni. Hitovi „IDGAF“ (I don’t give a fuck) i New Rules, sa albuma prvenca nazvanog njenim imenom, i danas se vrte na radio stanicama i u muzičkim pop emisijama. NJen drugi album iz 2020. naslovljen je „Future Nostalgia“.

Dua, čije ime na njenom maternjem, albanskom jeziku znači voleti, rođena je u Londonu 1995. NJeni roditelji preselili su se iz Prištine u Englesku, a ljubav prema muzici nasledila je od svog oca Dukađina Lipa, glavnog vokala i gitariste kosovskog rok benda Oda.

Iako se njena muzika prvenstveno opisuje kao pop, ona je u stvari fuzija disco, house i R&B muzike. Sama pevačica svoju muziku opisuje kao „mračni pop“.

Dua Lipa, takođe i tekstopisac, karijeru je započela kao model. U muzičkoj školi učila je da svira čelo. Tekstovi pesama su joj često protkani osnažujućim ženskim porukama, dok je stilski njena muzika donela osveženje na komercijalnoj pop sceni.

Svojevremeno je izazvala buru na društvenim mrežama kada je tražila od kompanije Epl da se na mapama njihovih uređaja jasno vide granice Kosova i Palestine, i na kraju okačila fotografiju zastave „Velike Albanije“.

U svojoj relativno nedugoj ali upečatljivoj karijeri, učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama – tu su koncert podrške beskućnicima u Londonu ili pozivanje fanova da upute finansijsku pomoć ljudima nakon zemljotresa u Albaniji od pre par godina.

Dua je sa ocem osnovala SunnyHill Festival na Kosovu, na kome su se prikupljaju sredstva za pomoć ljudima koji imaju finansijske poteškoće.

Sa još jednom mega pop zvezdom Majli Sajrus nastupala je na tom festivalu, a kada se vratila na Kosovo i Metohiju zbog festivala tadašnji gradonačelnik Prištine dodelio joj je ključ ovoga grada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Dua Lipa: Mračni pop”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.