Duško Marković: Neće biti nikakvog sukoba 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Navijači su ispred zgrade u Knez Mihailovoj ulici u kojoj su na višim spratovima prostorije Ambasade gađajući više puta raketama za vatromet zapalili zastavu CG.

Kako je dalje napisao Marković na Tviteru: „Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode“.

On je poručio da će CG biti sačuvana „uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica“.

I nakon prvog beogradskog protesta ispred ambasade CG dva dana pred Novu Godinu, Markoviću je bilo neobjašnjivo što srpske vlasti nisu osudile pokušaj paljenja crnogorske zastave.

Tada je poručio građanima da imaju strpljenja, da ovde neće biti nikakvog sukoba. „Ovde nije nikome tesno – ni Srbima, ni Crnogorcima ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. Crna Gora je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi“.

Pre nekoliko dana, Marković je pozvao i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da „ne podstiče nerede i nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti“.

Kada je onog dana tokom rasprave u crnogorskom parlamentu pred usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti stigla vest da je u zgradu vlade direktno sa Cetinja stigao Amfilohije da pokuša da blokira izglasavanje zakona teško da se moglo očekivati da će biti postignut nekakav dogovor.

Jer, Marković je i letos, kada je predlagao Zakon, ukazivao da o tom Zakonu ne može objektivno govoriti verska struktura koja ne priznaje Crnu Goru, koja je bila protiv referenduma, koja je bila protiv NATO-a, protiv EU, i koja je protiv „svakog našeg evropskog iskoraka“.

Rođeni Mojkovčanin koji se izjašnjava kao Crnogorac, Marković je u maju, povodom trinaeste godišnjice obnove nezavisnosti, kazao da „Crna Gora danas i Crna Gora pre trinaest godina – ne liče jedna na drugu! To su rezultati koji ne mogu – a da se ne vide. Mogu jedino – da ne žele da se vide“.

Marković (61) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

U struci je radio u pravnoj službi Rudnika „Brskovo“ u Mojkovcu.

Posle toga je bio sekretar Skupštine Opštine Mojkovac, kasnije i predsednik mojkovačke Skupštine.

Važi za čoveka od poverenja predsednika CG Mila Đukanovića.

Bio je član Glavnog odbora, i član Izvršnog odbora DPS-a.

U jednom periodu bio je vršilac dužnosti direktora DPS-a. Bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za Službu državne bezbednosti, funkciju koju će obavljati do 2005.

Nakon formiranja Agencije za nacionalnu bezbednost kao „sui generis“ organ državne uprave, imenovan je za njenog prvog direktora. Od kraja 2016. je prvi čovek vlade CG.

Član je Veća za nacionalnu bezbednost i rukovodilac Biroa za koordinaciju obaveštajno-bezbednosnog sektora.

U braku je sa Natom, sa kojom ima troje dece. Crnogorski list Dan pisao je, navodeći istraživanje Mreže Lupa, da porodica Marković poseduje oko 10.600 kvadrata nekretnina ukupne vrednosti 815.000 evra.