Gradimir Smuđa: Umetnik koga sve inspiriše 1foto Alekdsandra Ćuk

Gradimir Smuđa, strip autor, ilustrator i karikaturista, čija je izložba „Nit umetnosti“ otvorena u Muzeju primenjene umetnosti i trajaće do 2. jula, kazao je da ima tremu pred ovaj događaj iako svako ko je ikad video njegove radove ili se uputio u to koliko projekata i nagrada ima iza sebe s nevericom prima ove reči.

Zbog toga što o čemu god da pričate sa Smuđom, on je verovatno to već na svoj genijalan način nacrtao, a ako nije – nacrtaće, i sve može da ga inspiriše. Od najobičnijeg razgovora, preko političke situacije, do novinskog članka.

Veruje se da ga je baš tekst iz štampe koji govori o dečacima koji su pronašli praistorijske crteže u pećini Lasko podstakao da započne priču o niti umetnosti, a može biti da ga je na to ipak naveo događaj iz prošlosti kada je svoju snalažljivost na fakultetu proglasio grehom jer je potpuno nespreman položio ispit iz istorije umetnosti kod čuvenog i, kako kaže, divnog profesora Alekse Čelebonovića dobivši čak desetku.

Utoliko je Smuđi bilo teže i utoliko je svoju „prevaru“ video još strožim očima. Sve ostalo nastavio je da posmatra kroz detinju zapitanost i maštu u kombinaciji sa humorom pozivajući svoju publiku uvek na dijalog.

Demistifikovao je velike majstore slikarstva i kretao se s njima kroz različite epohe svedočeći neverovatnim anegdotama iz njihovog života.

Van Gog u „Sobi u Arlu“ okreće na tiganju svoje uvo kao palačinku, najveći španski slikari su u sastavu nacionalne reprezentacije za pejntbol, Tuluza Lotreka hapse u Luvru jer je intervenisao na Monalizi docrtavši joj suknju i noge kao da igra kan-kan.

Kroz strip je dočarao i život muzičkog miša Mausarta, a svojom kreativnošću „osmuđio“ je i veliki broj javnih ličnosti, umetnika, kao i ovdašnjih političara i kroz ilustracije i kroz karikature.

Gradimir Smuđa rođen je 1956. godine u Novom Sadu, a diplomirao je 1982. godine u klasi Bogdana Kršića na Katedri grafike na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu.

Godine 1994. nastanio se sa porodicom u italijanskom gradu Luka. Od 2003. do 2019. objavio je 11 autorskih albuma za izdavačku kuću Delkur u Francuskoj.

Učestvuje redovno na najprestižnijim festivalima devete umetnosti u svetu.

Iza njega je i mnoštvo ilustrovanih knjiga, a radio je i omote za muzičke albume Đorđa Balaševića, Arsena Dedića, Dilana.

Kada ga pitate da kaže nešto o sebi, uvek se raspriča s mnogo komplimenata o onima koje on ceni. Najčešće su među njima Dragoljub Bakić, Duško Petričić, Koraks i još neki iz bratstva po crtanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.