Foto: EPA-EFE/ MIGUEL GUTIERREZ

Od srede se sve promenilo kada je mlađani političar stao pred hiljadama demonstranata u Karakasu, podigao desnu ruku i rekao da „formalno preuzima odgovornost prvog čoveka države“. Ubrzo su Gaidu stigli topli pozdravi od Donalda Trampa, lidera SAD, kanadske vlade, te susednog Perua, Gvatemale, Kostarike, Čilea.

Još početkom meseca, nekoliko dana od inauguracije predsednika Venecuele Nikolasa Madura za drugi mandat, Gaido se obavezao pred svetom da će preuzeti predsedavanje državom dok se ne održe slobodni i pošteni izbori ali pod uslovom da ima vitalnu podršku vojske.

Gaidov hrabar potez i redak primer otvorenog izazova Madurovoj vladavini osvojio je podršku Organizacije Američkih država. Maduro, bog i batina u zemlji, pored koga su promicala duboka ekonomska i politička previranja u Venecueli, narugao se na račun neiskustva svog izazivača. „Mnogi ljudi u zemlji pitaju se šta je to Gaido?, kazao je obraćajući se naciji u petak veče. Nekoliko dana kasnije, Gaida je nakratko uhapsila obaveštajna služba, potez za koji je Madurova administracija okrivila „nevaljale operativce“. Bio je to dobar alibi koji je Gaido iskoristio. „Vidite šta oni rade“, kazao je pristalicama nakon oslobađanja. „Oni su očajni u predsedničkoj palati Miraflores, mi smo preživeli, a ne žrtve“.

Huan Gaido je odrastao u La Guaira, lučkom gradu nedaleko od Karakasa. Njegovi politički počeci vezuju se za studentske proteste 2007. protiv Madurovog prethodnika, preminulog Uga Čavesa, koji je tada pokušavao da konsoliduje svoju vlast. Neuspeh Čavesa na referendumu kada su građani odlučivali o predloženim ustavnim amandmanima, uključujući i ukidanje ograničenja predsedničkih mandata i mogućnost jednostranog proglašenja vanrednog stanja, ohrabrilo je opoziciju. Među njima i Gaidov harizmatični mentor Leopoldo Lopez, koji je u kućnom pritvoru i pod zabranom političkog delovanja. Lopez je tako „otvorio vrata“ za Gaida, 12 godina mlađeg juniora, koji postaje lider koalicione partije Narodna volja u Skupštini.

Gaido je pristalica tržišne ekonomije te ideje da se regionalnim vladama da fiskalna autonomija, u skladu sa partijskom politikom. „Gaido je borac i večiti optimista, skroman i iskren“, kaže Fredi Gevara, opozicioni lider i Gaidov prijatelj. Deo je generacije koja je odrastala pod diktaturom. Kako kaže, na vratu ima ožiljke gumenih metaka ispaljivanih tokom protesta u Karakasu 2017. Inženjer je po struci, školovan u SAD. Oženjen je Fabianom Rosales sa kojom ima ćerku.

Povezani tekstovi