Kejleb Dresel: Naslednik Majkla Felpsa 1Kejleb Dresel Foto: EPA-EFE PATRICK B

U samo jednom danu, tačnije u subotu, momak sa Floride domogao se čak tri zlata u trkama na 50 metara slobodno, 100 metara delfin i u mešovitoj štafeti 4×100 slobodnim stilom. U polufinalnoj trci na 100 metara delfin stilom oborio je deset godina star rekord Majkla Felpsa, a u trci na 50 metara slobodnim stilom postavio novi rekord takmičenja isplivavši deonicu za 21,04 sekunde. Sjajni Amerikanac je samo 34 minuta kasnije slavio i u finalu na 100 metara delfin i tako stigao do petog najsjajnijeg, a ukupno šestog odličja u Gvandžuu. On je tu trku završio za 49,66 sekundi. Dresel je pobedama u disciplinama 100 metara delfin i 50 metara slobodnim stilom odbranio zlata osvojena pre dve godine u Budimpešti. Na kraju, Dresel je bio deo mešovite štafete koja je postavila novi svetski rekord i osvojila zlato.

Na svetskom prvenstvu u 2017. Dresel je osvojio čak sedam zlatnih medalja i na taj način postao tek drugi plivač u istoriji kome je to uspelo nakon pomenutog Majkla Felpsa na Svetskom prvenstvu 2007. godine. Debi na međunarodnoj sceni ostvario je na Svetskom prvenstvu za juniore u Dubaiju 2013, gde je osvojio čak šest medalja, uključujući i zlato u trci na 100 metara slobodnim stilom uz novi rekord svetskih juniorskih prvenstava. Dve godine kasnije na američkom nacionalnom prvenstvu u San Antoniju osvojio je prve seniorske titule nacionalnog prvaka na 50 i 100 slobodno, a njegovo pobedničko vreme na 50 slobodno – 21,53 sekunde – bio je ujedno i četvrti najbolji rezultat isplivan u svetu u toj disciplini za 2015. godinu. Dresel je debitovao na Olimpijskim igrama u Riju 2016, gde se takmičio u tri discipline. Prvu olimpijsku medalju, i to zlatnu, osvojio je kao član štafete 4*100 slobodno, a u finalnoj trci Dresel je otplivao svoju deonicu za 48,10 sekundi. Kao član štafete 4*100 mešovito osvojio je svoju drugu olimpijsku zlatnu medalju.

Kajleb Dresel rođen je u mestu Grin Kouv Springs na Floridi od oca Kristijana i majke Mišel Dresel kao treće od četvoro dece. Plivanjem je počeo da se bavi u ranom detinjstvu, a kao petnaestogodišnji dečak učestvovao je na američkim olimpijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012, gde je bio najmlađi učesnik među svim muškim takmičarima.