Foto: EPA/ MARTIAL TREZZINI

Mislim da je to dobro i zato se na Nišvilu i osećam dobro, kao kod kuće, kaže Kendi Dalfer (Candy Dulfer), jedna od najpoznatijih džez i fank saksofonistkinja današnjice, kojoj će na ovogodišnjem Nišvilu biti uručeno priznanje počasne građanke Niša, čime će, dakako, moći i da „dokaže“ da je „kod kuće“.

Odluku o ovakvom priznanju „rodnog mesta“ Nišvila donela je jednoglasno Skupština grada, na predlog ovog festivala. U obrazloženju se navodi da je ova holandska muzičarka od prvog nastupa na Nišvilu 2009. godine kontinuirano promovisala grad Niš i Nišvil kako u Holandiji, tako i na svojim nastupima širom planete.

Kendi je ćerka poznatog džez saksofoniste Hansa Dalfera, koji joj je, na njeno insistiranje, i dao prve časove na ovom instrumentu, kada je imala samo šest godina. Sa 14 godina osnovala je sastav Funky Stuff, koji je trebalo da nastupi kao predgrupa na koncertima Princa u Holandiji, ali se slavni muzičar u poslednjem trenutku predomislio. Urbana legenda kaže da mu je Kendi zbog toga napisala „protestno“ pismo u kojem ga je obavestila da je propustio jedinstvenu priliku da vidi curu koja „prži“ na saksofonu. Princ ju je u znak izvinjenja pozvao da svira na jednom od holandskih koncerata i – bio oduševljen. Pozvao ju je da dođe u SAD, gde je gostovala na njegovim koncertima, te snimanjima albuma i filmske muzike, ali je odbila da postane stalni član njegovog tadašnjeg benda.

Krajem 1989, pred odlazak u SAD, sa Dejvom Stjuartom iz Juritmiksa snimila je kompoziciju „Lily was here“ koja je postala jedna od najpopularnijih instrumentalnih kompozicija tog vremena. Snimila je petnaestak albuma, koje je ispratila sa više svetskih turneja. Sarađivala je sa brojnim svetskim muzičarima, među kojima su Areta Frenklin, Bijonse, Čaka Kan, DŽordž Djuk, Blondi, Alan Parson. Gostovala je na koncertnom albumu Van Morisona, a 1990. svirala sa grupom Pink Flojd na festivalu Knebworth pred 130.000 posetilaca.

Na Nišvilu, na kojem inače gostuje četvrti put, nikada nije imala „specijalne zahteve“, a umela je da đuska u prvim redovima kada su nastupali trubači Bobana Markovića. Nije „junakinja“ žute štampe, tako da se o njenom privatnom životu ne zna puno, osim da je imala poneku „umetničku“ vezu, a da se 2014. godine udala za mađarskog fudbalskog trenera Belu Szenasi. Nadimak joj je Fanki slatkiš. Rođena je 1969. godine u znaku Device.