Loren Hubard: Dizač(ica) tegova 1Foto: EPA-EFE/ MIKE NELSON

Prva transrodna osoba kojoj je dozvoljeno da se takmiči na Olimpijskim igrama biće Novozelanđanka Loren Hubard i to u disciplini dizanje tegova.

Dozvolu je dobila od Međunarodnog olimpijskog komiteta i to nakon što su u propisima MOK promenjeni uslovi koji se moraju ispuniti da bi se dobila viza za Igre.

To pravilo je korigovano još 2015, po njemu se transrodnim sportistkinjama dozvoljava da se takmiče u ženskim kategorijama ako je njihov nivo testosterona ispod određenog praga, a Hubard je prva koja je to svoje novo pravo iskoristila. Takmičiće se u dizanju tegova u kategoriji do 87 kilograma.

Hubard nije anonimna u svom sportu, osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2017, a dve godine kasnije bila je šesta posle serije povreda pre toga.

Ona se takmičila sa muškarcima sve do 2013. kad je objavila da je transrodna. Ima 43 godine što je ne sprečava da i dalje drži visok nivo treninga i rezultata.

Odluka MOK-a kada je doneta nije izazvala veliku pažnju javnosti, ali je „presedan“ koji će biti učešće Hubardove digao veliku prašinu u svetu atletike, ali i sporta uopšte.

Većinsko mišljenje je da je njeno učešće na Olimpijskim igrama i dalje nepravedno za sportistkinje koje su rođene kao žene, zbog bioloških prednosti onih koji su pubertet prošli kao muškarci, poput povećane gustine kostiju i mišića.

Što se tiče nivoa testosterona, za one neupućene, to je hormon koji povećava mišićnu masu.

Hubardova je je 2019. osvojila zlatnu medalju na Igrama Pacifika u Samoji, pobedivši domaće takmičarke, između ostalih i lokalnu heroinu Feagaigu Stauers što je izazvalo bes kod domaćina.

Australijska federacija dizača tegova pokušala je 2018. da zabrani Hubard da se takmiči na Igrama Komonvelta, ali je zahtev odbačen, ali ona nije učestvovala zbog povrede.

„Zahvalna sam i ponižena ljubaznošću i podrškom koju su mi pružili mnogi stanovnici Novog Zelanda“, izjavila je Hubard u za Novozelandski olimpijski komitet. Ona je po rankingu trenutno 16. na svetu, ali najmanje šest takmičarki koje su ispred nje na listi neće učestvovati na Igrama u Tokiju zbog limitiranog učešća broja takmičara iz jedne države. Ona će sigurno dobiti drugu vizu za Okeaniju, uz pomenutu Stauersovu.

Prvakinja sveta na 800 metara Južnoafrikanka Kaster Semenija osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Berlinu u trci na 800 metara, ali je Međunarodna atletska federacija (IAAF) potom zatražila od nje da se podvrgne testovima kako bi se utvrdilo da li poseduje višak muških hormona.

Nakon toga je dobijala dozvole za učešće na takmičenjima, pa ponovo zabrane jer ima više hormona testosterona nego što propisi IAAF dozvoljavaju.

Hubard je očigledno bila bolje sreće.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Loren Hubard: Dizač(ica) tegova”

  1. Veoma transfobičan tekst, od naslova do načina na koji su izneti podaci. Takođe, „novinar“ bi trebalo da proveri činjenica o Kaster Semeniji – ona nije trans, kao što je implicirano u tekstu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.