Maraja Keri: Nesalomiva diva 1Foto: EPA-EFE/ NINA PROMMER

Pomenuta numera bila je „u finišu“ 2019. najslušanija na svim „striming“ servisima i prvi put od 1994. zauzela prvo mesto na Bilbordovoj listi „Hot 100“.

Maraja Keri je tokom višedecenijske karijere „srušila“ niz rekorda u muzici. NJen prvi studijski album, objavljen 1990, dostigao je platinasti tiraž.

Godine 2012. muzički TV kanal VH1 proglasio ju je drugom na listi „Stotinu najznačajnijih žena u muzici“.

O njenim uspesima svedoči i nekoliko „Gremi“ nagrada.

Poznata je po snažnom glasu od pet oktava. U jednom periodu suočavala sa teškoćama, poput falširanja, problema sa visokim tonovima, zaboravljanjem reči pesama, ali je prebrodila izazove.

Pored „plivanja“ u muzičkim vodama, glumi u filmovima. Za rolu u „Dragocenom“ dobila je nagradu za najbolju debitantsku ulogu na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu. Snimala je, takođe, rijaliti pod nazivom „Marajin svet“.

Rođena je 27. marta 1970. godine u NJujorku. NJen otac je aeronautički inženjer Alfred Roj Keri, a majka operska pevačica Patriša Hiki.

U sebi ima afričko-američke, venecuelanske i irske krvi. Govoreći o svom detinjstvu, navela je: „Kao dete imala sam krizu identiteta, i zato što sam rasno „podvojena“ i zato što sam iskusila mračne strane života… mame se njena porodica odrekla jer se udala za Afroamerikanca“…

Prve tekstove za muzičke numere počela je da piše još u osnovnoj školi.

Nakon završetka srednje škole radila je kao kelnerica i pevala prateće lokale za pojedine pevače. Zapažena je na nastupima nekada popularne pevačice Brende K. Star. Posle udaje za izvršnog direktora „Kolumbija rekordsa“ Tomija Motolu početkom devedesetih objavila je niz uspešnih albuma, poput „Emocija“, „Muzičke kutije“, „Srećan Božić“…

I nakon razvoda od Motole nastavila je da niže uspehe, snimajući numere u kojima je vešto kombinovan ritam i bluz, hip-hop, pop… Udavala se i za glumca i muzičara Nika Kenona, sa kojim je dobila blizance – sina Morokana i ćerku Monro.

Jednom je izjavila: „Najviše volim kad imam slobodan dan – tada odem na plivanje, jedem čokoladu i gledam u nebo.“