Marija Pejčinović Burić: Ekspertkinja za evropska pitanja 1Foto: BETAPHOTO HINA Zvonimir KUHTIC

Od ukupno 324 poslanika Parlamentarne skupštine SE iz 47 država članica, za nju je glasalo 105, a za njenog protivkandidata šefa belgijske diplomatije Didija Rejndersa 59.

Dosadašnjeg generalnog sekretara Tornbjorna Jaglanda, kome ističe drugi mandat, zvanično će zameniti na funkciji u oktobru. Hrvatski premijer Andrej Plenković je imenovanje Pejčinović Burić ocenio kao najveći međunarodni, politički i diplomatski uspeh svoje zemlje kada je reč o izboru u međunarodne institucije.

Pejčinović Burić će biti prvi generalni sekretar SE iz Centralne i Jugoistočne Evrope i druga žena na toj funkciji. Inače u Hrvatskoj važi za eksperta za evropska pitanja, o čemu svedoče i neki njeni prethodni angažmani. U diplomatske vode ulazi 2000. kao pomoćnica ministra u Ministarstvu za evropske integracije.

Narednih osam godina je bila na funkcijama državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija. Od 2006. do 2008. je bila član tima za pregovore o članstvu Hrvatske u EU, te je radila na poglavljima koja su se ticala spoljnih odnosa, spoljne, bezbednosne i odbrambene politike i institucija.

Članica HDZ-a je postala 2007, a sledeće godine je kao zastupnica izabrana u Sabor. Sledeće tri godine je vodila izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska – EU, saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a bila je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2011. do 2013. je radila kao stručna savetnica za evropsku politiku i bila angažovana na projektima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Za vreme premijerskog mandata Ivice Dačića 2013. je savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije. Bila je vođa projekta PLAC i radila je na usklađivanju srpskog pravosuđa sa evropskim standardima.

Na funkciji šefa diplomatije je pre dve godine zamenila Davora Ivu Štira. Kolege je hvale kao pedantnu, ali kažu da ne voli mnogo da se ističe u javnosti.

Marija Pejčinović Burić je rođena 1963. u Mostaru. Diplomirala je spoljnu trgovinu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1985, a osam godina kasnije je magistrirala evropske nauke na fakultetima u Brižu i Varšavi. Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb.

Važi za radoholičarku koja sama za sebe kaže da ne radi samo kada spava. LJubitelj je cveća i sporta. U mladosti se bavila rukometom. Zanimali su je i jezici, pa je nakon studija neko vreme živela u Londonu, Parizu i Španiji. Služi se i nemačkim. U braku je i ima kćerku.