Mika: Vickasti voditelj Evrovizije 1foto EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Na ovogodišnjem izboru za pesmu Evrovizije, oni koji gledaju ovu muzičku manifestaciju, sigurno su primetili da program vodi – pored popularne italijanske pevačice Laure Pauzini i voditelja Alesandra Katelana – poznati muzičar Mika.

Mika je svoju najveću slavu stekao početkom dvehiljaditih kada je 2007. godine objavio album „Life In Cartoon Motion“ sa kojeg je pesma „Grace Kelly“ postala apsolutni hit. Ova pesma je mesecima bila na top listama. Za samo sedam dana popela se na prvo mesto i postala trec´i najprodavaniji singl u 2007. Veliki hitovi bile su i pesme „Relax, take it easy“, „Love today“, „Happy Ending“, „Big Girl (You are Beautiful)“…

Oni koji vole Exit festival, setiće se da je Mika nastupio 2010. na novosadskoj tvrđavi. Do sada je objavio pet studijskih, a prodao je 30 miliona albuma. Nekoliko godina je proveo kao član žirija muzičko takmičenja „X Factor“ u Italiji. Mika je bio i deo francuskog šou-programa „Voice“. Njegov poslednji muzički projekat je „My Name is Michael Holbrook“ iz 2019. godine.

Na svoj angažman na ovogodišnjoj Evroviziji odreagovao je rečima: „Učestvovao sam u italijanskom X Faktoru, znam italijanski, ali naravno ne tako dobro kao engleski jezik. Kad su me pozvali organizatori Eurosonga u Turinu, nekako je sve bilo logično i očekivano“.

Majkl Holbruk Peniman mlađi rođen je 18. avgusta 1983. godine u Bejrutu, glavnom gradu Libana. Treći je od petoro dece. Majka mu je Libanka rođena u Americi, a otac Amerikanac rođen u Izraelu. Nadimak „Mica“ mu je dala majka, ali je on to „c“ promenio u „k“.

Njegova porodica preselila se u Pariz kada je imao samo godinu dana. U francuskoj prestonici počeo je da svira klavir. Međutim, kada je imao devet godina sa porodicom se preselio u London. Tu je pohađao Kraljevski muzički koledž. Tokom odrastanja imao je problema sa disleksijom, zbog čega se neki period školovao od kuće.

Mika je godinama bio uključen u rad francuske dobrotvorne organizacije „Deca bez raka“, pa je tokom 2014. i 2015. sa sada pokojnim fotografom Piterom Lindbergom radio na reklamnoj kampanji za tu dobrotvornu organizaciju. Mika je 2015. posetio Liban sa Agencijom UN za izbeglice, gde je proveo neko vreme sa izbeglicama koje su bile prinuđene da napuste svoje domove tokom sukoba u Siriji. Od tada je napravio nekoliko video poruka podrške Ujedinjenim nacijama.

Tečno govori engleski, francuski, italijanski i španski. Praktikovao je transcendentalnu meditaciju. Mika se 2012. „autovao“, odnosno javno rekao da je gej. Prethodno je govorio da je biseksualac. U jednom intervjuu rekao je da ne voli „etikete“, te da se zaljubljuje u osobu, a ne pol ili rod. Govorio je i o lošem iskustvu sa medijima koji su pokušavali da ga „autuju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.