Foto: Leslie Holm

Beogradskog pobednika za najbolji film Alami je dobio za svoj debitantski dugometražni film „Šarmer“. U pitanju je snažna psihološka drama o mladom Irancu Esmailu, koji očajnički traži ženu koja bi mu osigurala ostanak u Danskoj, ali dok vreme ističe, on se zaljubljuje i njegova prošlost ga sustiže.

„Moja ideja nije bila da napravim politički film već da istaknem ljudske i psihološke aspekte kroz koje prolazi jedan stranac u tuđoj zemlji. Mislim da je političke aspekte izbeglištva bolje ostaviti političarima“, smatra reditelj.

I zaista njegovo ostvarenje nije nikakva politička poruka. Izbeglice i migranti sa Bliskog Istoka koji dominiraju u vestima širom sveta zanimaju ga kao ljudska bića. Alami u svom filmu pre svega istražuje psihološki univerzum autsajdera.

„Oduvek su me zanimale priče ljudi pod ekstremnim psihološkim pritiskom. Često su to autsajderi koji na svet gledaju sa margina. Fascinira me ta tačka u kojoj se čovek lomi. Tako je i u ‘Šarmeru’ gde dolazi čak do nasilja kada glavni lik mora da počne da deluje“, objašnjava reditelj koji se sličnim temama bavio i u svojim kratkim filmovima.

Zanimljivo, ali Alami se sam ne oseća kao autsajder, i kako kaže, njegov junak Esmail, ni po čemu mu nije sličan, osim što kao rođeni Iranac zna kako izgleda živeti sa dve kulture.

„Moja priča i Esmailova priča su potpuno različite. Ja sam se preselio u Švedsku kada sam imao šest godina i imao sam divno detinjstvo. Esmail je više proizvod moje fascinacije nego identifikacije“, dodaje reditelj.

Milad Alami rođen je u Iranu 1982. Odrastao je u Švedskoj, a trenutno živi u Danskoj. Diplomirao je na Nacionalnoj filmskoj školi u Danskoj 2011. NJegovi kratki filmovi prikazani su na festivalima širom sveta. NJegov diplomski film „Nothing Can Touch Me“ govori o Katrin, koja preživljava masovnu pucnjavu u srednjoj školi, da bi se kasnije zbližila sa napadačem, a slično je i sa naslovima „Mommy“, „Mini“ i „Void“ koji se takođe bave ljudima sa margine na životnim prekretnicama. „Šarmer“ je već prikazan na festivalima u Čikagu, San Sebastijanu, Varšavi gde je osvojio nekoliko nagrada.