Foto: Nenad Petrović

Film prati nekoliko dana u životu ruskog pisca Sergeja Dovlatova, koji je međunarodnu slavu stekao kada je iz SSSR-a emigrirao u Ameriku.

„U pitanju je jedna izuzetno intimna priča o donošenju važnih odluka u sistemu kao što je bio SSSR. O mogućnostima i nemogućnostima. O odlasku ili ostajanju. O ličnim granicama, i ograničavanju sopstvene slobode. O ljubavi“, ispričao je glumac, koji se da bi igrao slavnog pisca ugojio 15 kilograma i naučio ruski jezik.

„Preporučila me je koleginica koja je radila s Germanom na prethodnom filmu. Tražili su glumce u Rusiji, Americi, Gruziji, ali kad su videli moje fotografije, dobio sam poziv na kasting. Ruski sam počeo da učim tek kad sam dobio potvrdu da su mene odabrali za film. Učio sam ga tri meseca. Naučio sam ga na upornost, a ne na muzikalnost, jer ne umem da pevam. Išao sam po dva puta dnevno na časove. Govorim ga, ali još nisam opušten u komunikaciji“, izjavio je nedavno Marić.

Iako je praktično na početku glumačke karijere, Marić je u biografiji već upisao neke ozbiljne uloge. Oni koji prate pozorišnu produkciju znaju da je ovaj glumac stalni član JDP-a, od kada je 2013. diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Biljane Mašić. U ovom teatru igra u predstavama „Sumnjivo lice“, „Gospođica“, „Tartif“, „Dnevnik o Čarnojeviću“, „Sudnji dan“… Bio je i deo predstava „Zoran Đinđić“, „Zbogom SFRJ“, „50 udaraca“, „Glad“, a posebno treba istaći da glumi Gavrila Principa u drami Biljane Srbljanović „Mali mi je ovaj grob“. Zanimljivo je da se revolucionarima Mlade Bosne bavio i u još dva projekta nastala povodom stogodišnjice od Prvog svetskog rata – predstavi „Zmajeubice“ i filmu „Branio sam Mladu Bosnu“, te da u oba dela igra Danila Ilića.

Šira publika verovatno ga poznaje po serijama „Santa Maria della Salute“ i „Miris kiše na Balkanu“, a ako i ima onih koji još nisu čuli za Milana Marića, svakako će saznati za njega nakon serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ gde igra mladog Vukana Nemanjića.

Rođen je 1990. u Beogradu. Zbog istog imena često ga mešaju sa glumcem koji je igrao Švabu u filmu „Rane“.