Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Odluku o raskidanju koalicije sa naprednjacima u 14 opština, Jovanović je opravdao činjenicom „da u Srbiji više nisu normalne političke okolnosti i da koliko god lokalne koalicije nemaju veze sa nacionalnom politikom, moraju imati veze sa izdajom, koja je danas na delu“ – i da DSS ne želi da daje legitimitet predaji Kosova i Metohije.

Iako mnogi smatraju da je Jovanović odmereni i neodlučni intelektualac, grdno se varaju. Ovaj mladi čovek, doktor nauka, više puta je pokazao odlučnost, nesvojstvenu njegovim stranačkim kolegama iz DSS. Tu svoju crtu prvi put je pokazao u Skupštini Srbije 2013. godine kada je tadašnjem premijeru Ivici Dačiću poručio: „Voleli bismo da imamo premijera dostojnog funkcije predsednika Vlade, koji ne ide po mišljenje u Brisel, koji malo manje pije viski i red bul, peva, i koji u sitne sate, u nedoba, govori nesuvislo u skupštini i drži nepovezane govore.“

Tadašnji „ispad“ Jovanovića naišao je na negodovanje javnosti, ali i prekor Vojislava Koštunice i DSS. Jovanović je vrlo brzo nakon toga podneo ostavku na poslaničku funkciju, a povukao se i iz rukovodstva stranke jer je smatrao da vrh DSS ne čini sve što je potrebno za očuvanje KiM i da je odnos te stranke prema vlasti previše blag.

Nakon podužeg izbivanja, u sam vrh DSS vratila ga je tadašnja predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, koja je čak Jovanovića predložila za svog naslednika. Svoju odlučnost i nepokolebljivost, međutim, Jovanović je pokazao i 2016. godine, kada je kao potpredsednik DSS optužio Đorđa Vukadinovića da je iznuđivao mesečnu apanažu od ove stranke, a onda je zatražio od Rašković Ivić da Vukadinovića izbaci iz poslaničkog kluba . Kada ona to nije učinila sama je izbačena iz stranke, a Jovanović je pokazao da se drži svog stava, uprkos tome što je Sandinim isključenjem DSS ostao bez poslaničkog kluba i tri svoja poslanika.

Kosovo je za Miloša Jovanovića uvek bilo pitanje od najveće važnosti za Srbiju. Ovom temom počeo je da se bavi još 2007. godine kao savetnik ministra za KiM za međunarodno-pravna pitanja. Bio je član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova vođenim pod okriljem međunarodne posredničke Trojke. Februara 2008. imenovan je za koordinatora pravnog tima Vlade Srbije.

Jovanović je rođen 1976. u Beogradu, gde je završio i srednju školu. Dobar deo života proveo je u Parizu gde mu je majka radila u predstavništvu Beobanke. Na Sorboni je diplomirao na Pravnom fakultetu, a na istom univerzitetu završio je magistarske studije. Doktorsku disertaciju odbranio je u decembru 2010. godine, a danas predaje na beogradskom Pravnom fakultetu – Uvod u pravo evropskih integracija. Govori francuski i služi se engleskim jezikom. Oženjen je Francuskinjom i otac je dva sina.